Tradicionalno obilježen početak berbe portugisca

Iako su berbe grožđa ove godine započele neuobičajeno rano, već za Velike Gospe, jaskanski i plešivički vinari iz udruge Portugizac Plešivica tradicionalno su se okupili u vinogradu Zdenka Vučinića u Pavlovčanima kako bi obilježili početak berbe portugisca s kojim je uobičajeno započinjalo ovo za njih važno doba godine

Iz portugisca će nastati mlado vino koje će se na tržištu pojaviti u listopadu, a već po tradiciji, berači, ljubitelji dobre kapljice i njihovi gosti krenuli su uz pjesmu i svirku u prvu ovogodišnju berbu.

Pozdravili su ih predsjednik Udruge koja broji petnaest vinara Josip Braje i tajnik Željko Gregorić, kao i domaćin Zdenko Vučinić, a u berbi im se pridružio i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel te direktorica jaskanske Turističke zajednice Petra Masnec.

Portugizac, koji je nekoć bio zaštitni znak Plešivice i prvi plasirao Plešivicu kao vinsku regiju, i danas se može kušati u vinarijama, zahvaljujući vinarima koji čuvaju tradiciju i nastoje ga osvježiti iskoracima u proizvodnji.

Vinari su istaknuli kako je ove godine berba započela dva tjedna ranije nego proteklih godina, kako je urod manji, no grožđe je izuzetno kvalitetno i zdravo, što će biti sjajna podloga za vrhunska vina.

Zdenko Vučinić rekao je kako je portugizac specifičan kao prvo, mlado, vino koje sjajno pristaje uz jesenja jela i kestene, a Josip Braje dodao je kako će se itekako pamtiti ovako ran početak berbe, ponajviše zbog dobrih vremenskih prilika, no grožđe je iznimno kvalitetno. “Mislim da se mi plešivički vinari možemo pohvaliti kako smo ove godine ispraznili svoje podrume, a naš će rad biti nagrađen izvrsni urodom kojim ćemo opet moći predstaviti sjajna vina publici“.

Prva prilika za to bit će dolazeći Dani vina koji će se u perivoju dvorca Erdödy u Jastrebarskom održati od 27. do 29. rujna, a gdje će posjetitelji imati priliku kušati i domaći portugizac.

P.A.