Slaven Zambata (Sinj, 24. IX. 1940 – Split, 29. X. 2020)

http://www.jaska.hr/images/content/v_27982.jpg

01.11.2020. Zambi je volio Jasku i prijatelja Maru

Istinski prijatelji – Zambi i Maro

Među sportašima i prijateljima sporta bolno je odjeknula vijest o smrti legendarnog hrvatskog nogometaša Slavena Zambate. Proslavljeni centarfor Dinama, jedan od najboljih strijelaca u povijesti “purgera”, stigao je među zagrebačke plave 1959. iz sinjskog Junaka. Igrao je za modre do 1969. i sudjelovao u osvajanju četiri Kupa (1960, 1963, 1965. i 1969), a kao kapetan momčadi osvojio je 1967. Kup velesajamskih gradova, najznačajniji klupski trofej u povijesti hrvatskog nogometa. Zambi je bio jedan od najboljih Dinamovih napadača svih vremena: brz, oštar, hrabar, borben, odličan u dvobojima, lukav i snalažljiv, pravi nasljednik slavnih “purgerskih” vođa navale, Belog Lešnika, Mare Wölfla i Dražana Jerkovića. Nakon Dinama igrao je u Belgiji i Austriji. Za državnu reprezentaciju odigrao je 31 utakmicu i postigao 21 zgoditak. Završio je Pravni fakultet, Višu trenersku i Ugostiteljsku školu.

http://www.jaska.hr/images/content/v_27983.jpg U istoj malonogometnoj momčadi – Slaven Zambata (stoji prvi zdesna) i Marijan Bradvić (čuči prvi zdesna)

Manje je poznato da je Slaven Zambata, vrlo šarmantan i komunikativan čovjek, istinski intelektualac, izuzetno omiljen među svojim suigračima i svim ljubiteljima nogometa, bio blizak obiteljski prijatelj s najvećim jaskanskim nogometašem svih vremena, Marijanom Bradvićem. Zambi je često dolazio u Jasku i rado boravio u Marinom lokalu, a u našoj Svetoj Jani kupio je gradilište. Jako ga je pogodila Marina smrt i sudjelovao je, vidno ganut, na komemoraciji u jaskanskom Centru za kulturu 25. veljače 2019. Marin sin Mislav Bradvić, Jaskina igračka legenda i aktualni trener Jastrebova, prisjeća se s radošću Zambijevih boravaka u Jaski, a svaki njegov dolazak bio je, kako kaže, prava obiteljska svečanost. Također napominje da je veliki “plavi 9” možda i najzaslužniji za njegovo bavljenje nogometom jer je prigodom prijateljskog “hakla” na jednoj svetojanskoj livadi “strogom” tati Marijanu za tada sedmogodišnjeg Mislava rekao: “Kakva čudesna lijeva noga! On ti je bogomdani talent!”

http://www.jaska.hr/images/content/v_27984.jpg U Histrionskom domu i Plavom podrumu 22.10.2015. s plavim legendama; slijeva: Klementina Škrabe, Josip Cvitanović, Zlatko Škorić, Branko Gračanin, Mirjana Škrabe, Krasnodar Rora, Slaven Zambata, Marijan Bišćan i Nino Škrabe

Slavena Zambatu upoznao sam 22. listopada 2015. u zagrebačkom Histrionskom domu, nakon moje predstave “U Plavom podrumu”. Tada mi je dragi prijatelj Fredi Kramer, glasoviti sportski novinar (nažalost pokojni), priredio nezaboravno iznenađenje jer mi je za rođendanski poklon doveo članove proslavljene momčadi zagrebačkog Dinama iz 60-ih godina. Tako su gosti predstave i moje rođendanske proslave u Histrionskom domu bili Slaven Zambata, Zlatko Škorić, Branko Gračanin, Krasnodar Rora i Marijan Bišćan. Posebno se rado sjećam razgovora sa Slavenom Zambatom koji mi je tada govorio o svojim najdražim pobjedama i nezaboravnim zgodicima (svi golovi protiv Hajduka na prvom mjestu), ali se posebno raznježio kad je čuo da sam iz Jaske i da sam prijatelj Marijana Bradvića. S velikim je simpatijama govorio o Mari i o ljepotama jaskanskog kraja te o svojem svetojanskom “gruntu”. Kad sam mu spomenuo da je počasni član NK Jaska Cico Kranjčar te da bismo voljeli da to postane i on, oduševio se.

http://www.jaska.hr/images/content/v_27985.jpg Na komemoraciji za Marijana Bradvića – u prvom redu Slaven Zambata i novinar Branko Stipković

Spremali smo s velikom radošću proslavu 95. Jaskinog rođendana, na kojoj smo pored ostalog namjeravali proglasiti Zambija počasnim članom. Zajednički prijatelj Branko Gračanin, preko kojeg smo proteklih pet godina razmjenjivali pozdrave, potvrdio mi je da se Zambi jako veseli tom danu. Virusna pandemija i iznenadna Zambijeva smrt poremetili su sve te slatke planove i zajedničke snove. Nakon Marijana Bradvića, Fredija Kramera i Zlatka Škorića Žoge, modra nebeska reprezentacija ojačana je sada i za sjajnog, legendarnog centarfora, svima dragog i svuda omiljenog Slavena Zambatu.
Nama u ovoj suznoj dolini ostaju samo sjećanja, uspomene i molitve za duše tih naših nezaboravnih velikana i milih prijatelja. Dragi naš Zambi, počivao u miru!

Nino Škrabe