U 21. stoljeću ultrazvuk nije luksuz, već standard svakog Doma zdravlja

http://www.jaska.hr/images/content/v_28625.jpg

24.03.2021. Mihael Zmajlović, kandidat za župana Zagrebačke županije, danas je u Svetom Ivanu Zelini istaknuo problem koji godinama muči stanovnike tog, ali i drugih gradova – a to je loša zdravstvena skrb i nedostatak specijalističkih pregleda

http://www.jaska.hr/images/content/v_28626.jpg

Zmajlović o ovom problemu govori iz pozicije svakog roditelja koji ne može doći do pedijatra u svome gradu, bolesnika koji mora obaviti rendgen ili ultrazvuk te djeteta i mladih kojima je potreban ortodont.

Svaka ova usluga, kao i drugi specijalistički pregledi ne bi trebali biti iznimka Doma zdravlja već standard, posebno zbog toga što Zagrebačka županija nema bolnicu. Trenutno zbog specijalističkih pregleda stanovnici Zagrebačke županije moraju ići u druge gradove. Zmajlović napominje kako je upravo zdravstvo jedna od ključnih ovlasti Županije i zato ona mora biti funkcionalna i dostupna.

Budući župan osvrnuo se i na dosadašnji odnos vladajućih prema zdravstvenom sustavu u županiji te istaknuo: „Zdravstvena skrb je još jedno područje zanemarivano od strane aktualnog župana Kožića. Situacija je loša u mnogim Domovima zdravlja. Što se zdravstvenih usluga tiče, Sv. Ivan Zelina ima jedno od najlošijih stanja u Zagrebačkoj županiji. U Zelini, osim primarne zdravstvene zaštite, građanima nije dostupan niti jedan specijalistički pregled.”

Stanovnici ovog kraja zbog pregleda okuliste, fizijatra, zbog obavljanja rendgena ili ultrazvuka, moraju ići čak do Zagreba. Do ovakvog stanja došlo je zbog neujednačenosti adekvatne zdravstvene skrbi u gradovima Zagrebačke županije i takav pristup treba hitno mijenjati.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28627.jpg

Zmajlović se osvrnuo i na problem neriješenih vlasničkih odnosa u Domu zdravlja Zelina. Istaknuo je da o lošem upravljanju Domom zdravlja govori i činjenica da zgrada Doma nema građevinsku dozvolu. Ova priča ne bi bila toliko čudna da se u tom istom Domu zdravlja ne nalazi i nekoliko privatnih stanova, čiji stanari muku muče s prodajom stanova bez potrebne građevinske dozvole.

No, kako bismo loše upravljanje nakon 20 godina ostavili iza sebe i stali na kraj nedostatku kadrova, kao i minimalnom ulaganju u opremu, Mihael Zmajlović ističe nove prilike i mogućnosti.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28628.jpg

„Zagrebačka županija nije na vrijeme promišljala o specijalizacijama te mirovinama, u koje su odlazili stariji liječnici. Tako su nastajale prazne ordinacije u kojima sada nema specijalista, a koji bi bili tamo da se o tome na vrijeme vodilo računa. Moj cilj kao budućeg župana, jest raditi na planu specijalizacija kako bismo osigurali potrebne specijaliste u svakom Domu zdravlja. Naravno, specijalizacije nisu nešto što se događa preko noći, zato ćemo u prijelaznom razdoblju osigurati mobilne timove specijalista koji će biti dostupni svakom stanovniku Zagrebačke županije u njegovom gradu.“, najavio je Zmjalović.

Aktualno vodstvo Zagrebačke županije godinama nije imalo plan, niti sustavni pristup funkcioniranju zdravstva. Sada je važno da građani prepoznaju šansu za promjene, koje su realne i koje će poboljšati kvalitetu njihova života. „Novo normalno nije bijeg na pregled u Zagreb, već je novo normalno to da u svome gradu naši stanovnici mogu obaviti većinu potrebnih pregleda.“, zaključio je Zmajlović.

SDPZŽ