Bez brzog interneta nema niti novih Rimaca u Zagrebačkoj županiji

http://www.jaska.hr/images/content/v_28581.jpg

19.03.2021. Brzi internet nije luksuz, brzi internet je uvjet da gospodarstvo Zagrebačke županije prestane odumirati, rekao je danas u Vrbovcu Mihael Zmajlović kandidat za župana Zagrebačke županije

Ovom rečenicom Mihael Zmajlović, kandidat za župana Zagrebačke županije, započeo je danas konferenciju za medije u Vrbovcu, na temu standarda brzog interneta u cijeloj Zagrebačkoj županiji.
„Zagrebačka županija jedina je županija u Hrvatskoj u kojoj se prema posljednjim podacima smanjuje broj internetskih priključaka! Hrvatska je općenito pri dnu ljestvice digitalnog razvoja u Europskoj uniji, a podatak da Zagrebačka županija ima manje korisnika interneta od drugih županija, je zabrinjavajući te traži hitnu intervenciju!“, ističe Zmajlović.
Aktualni župan 2015. godine obećao je završetak projekta ulaganja u razvoj širokopojasnog interneta do 2018. godine., kroz sredstva Europske unije. Do danas, 6 godina kasnije, samo su područja nekoliko gradova i općina Zagrebačke županije ostvarile mogućnost sufinanciranja i postavljanja potrebne infrastrukture.
Nažalost, jedino su gradovi i općine, u koje bi operateri i inače ulagali zbog njihovog konkurentnijeg položaja, dobili pristup brzom internetu. No, tu se radi o projektima kojima su nositelji gradovi, a Županija više nema aktivnu ulogu. Županija je na početku ušla u ovaj projekt s obećanjima, no kasnije je cijela priča pala na teret gradova i općina.
Takvim nemarom i prepuštanjem određenih dijelova Županije slučaju, dolazi do neravnomjernog razvoja, što je apsolutno neprihvatljivo. Ako situaciju u županiji stavimo u širi kontekst, onda možemo zaključiti da se ovim tempom neće ostvariti cilj koji ima Republika Hrvatska – a to je, da do 2025. godine osigura 100-postotnu pokrivenost stanovništva brzim internetom.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28582.jpg

„Ulaganja u brzi internet događaju se u samo nekim dijelovima Zagrebačke županije, a takvim se internetom služi samo 1/3 stanovništva! Kao budući župan neću dopustiti da se nastavi ovakav neravnomjeran razvoj gradova i općina. Jednake mogućnosti moraju imati svi stanovnici, a Županija je ta koja mora voditi računa o pravednosti. Modeli za realizaciju takvih projekata postoje, treba postati proaktivan, a ne čekati!“, objašnjava Zmajlović.
Zagrebačka županija nema sjajne gospodarske pokazatelje. Od 2011. do 2017. godine iz Županije je iselilo 3 puta više stanovnika od nacionalnog prosjeka. Broj studenata na 1,000 stanovnika manji je od nacionalnog prosjeka, ali i od prosjeka kontinentalne Hrvatske. BDP po stanovniku je čak 22 posto manji od nacionalnog prosjeka. Uvozi se znatno više nego što se izvozi, a čak 1/3 radno sposobnog stanovništva nema nikakvo zanimanje.
„Hvalimo se kako je na području Zagrebačke županije sjedište jednog od najznačajnijih svjetskih poduzetnika – Mate Rimca. No bez daljnjeg ulaganja u pristup internetu, ne možemo očekivati gospodarski rast i razvoj. Internet je danas temelj rada i komunikacije u što smo se uvjerili u vrijeme pandemije i potresa. Zagrebačka županija mora imati na umu svoj specifični geografski položaj i prema tome koristiti model kojim će osigurati brzi internet za područja svih svojih općina i gradova.“, naglasio je Zmajlović.

SDPZŽ