“Župane Kožiću, sretan Vam Svjetski dan zdravlja!”

Gradonačelnik Grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, uputio je otvoreno pismo županu Stjepanu Kožiću u kojem javno traži odgovore vezane uz (ne)rad specijalističkih ordinacija koje se sufinanciraju iz proračuna Grada Jastrebarskog, kao i (ne)funkcioniranje primarne zdravstvene zaštite u sklopu Doma zdravlja Zagrebačke županije, Ispostava Jastrebarsko

Župane Kožiću,
kao što Vam je poznato, s ciljem sustavne zdravstvene zaštite naših sugrađana, Grad Jastrebarsko od 2014. godine sufinancira rad triju specijalističkih ordinacija u sklopu Doma zdravlja, Ispostava Jastrebarsko, i to: ortopedske, kirurške i otorinolaringološke. Navedene tri specijalističke ordinacije za koje je u proteklom razdoblju iz proračuna Grada Jastrebarskog isplaćen ukupan iznos od 659.000,00 kn, prema našim saznanjima ne pružaju usluge u cijelosti, a što dodatno potvrđuje i činjenica da usluge istih nisu navedene niti na službenim stranicama Doma zdravlja Zagrebačke Županije, odnosno navedena je samo kirurška ambulanta. S obzirom na to da se Dom zdravlja Zagrebačke županije ugovorom sklopljenim s Gradom Jastrebarsko obvezao da će osigurati rad sve tri specijalističke ambulante (ortopedsku, kiruršku i otorinolaringološku) u sklopu Doma zdravlja, Ispostava Jastrebarsko, a istu uslugu očito ne pruža, tražimo hitan odgovor rade li uopće ortoped i otorinolaringolog? Ukoliko rade, koliko rade te čiju ordinaciju u tom slučaju koriste? Također, tražimo odgovor je li točna činjenica da od početka ove godine otorinolaringolog nije odradio niti jedne minute? Prema informacijama kojima raspolažemo, otorinolaringološka ordinacija radila je samo ponedjeljkom, a sada u vrijeme korona krize niti to. Kirurška ambulanta radi pak samo srijedom popodne i to samo manje kirurške zahvate poput odstranjenja madeža.
Dakle, usprkos nastojanju Grada Jastrebarskog da omogući svojim sugrađanima ono što ste Vi trebali osigurati sredstvima Zagrebačke županije, Jaskanke i Jaskanci i dalje moraju putovati u Zagreb i Karlovac jer Vi ne izvršavate svoje zakonom i ugovorom preuzete obaveze. Župane Kožiću, je li Vas zbog toga imalo sram?
Nadalje, prema informacijama kojim raspolažemo, od tri ginekologa, dvojica su u mirovini te dolaze po dva sata dnevno, a Zagrebačka županija ih plaća bez obzira što baš i nema zainteresiranih pacijentica za njihove usluge. Stoga, postavljam Vam i pitanje zašto Dom zdravlja nije ponudio ugovor mladoj ginekologinji koja je svojevremeno radila u Domu zdravlja, već plaća umirovljenike? Radi li se tu možda o pogodbi nekome?
Nadalje, podsjetit ću Vas da jaskanski Dom zdravlja nema niti ordinaciju medicine rada. Laboratorij u Domu zdravlja radi samo prijepodne, što je u potpunosti neučinkovito za pacijente kojima su potrebni hitni nalazi. Naši su građani zbog toga prisiljeni odlaziti u druge zdravstvene ustanove u Karlovcu i Zagrebu. Zdravstveni sustav u jaskanskoj ambulanti najvećim dijelom počiva na vrijednim i neumornim naporima djelatnika, a kojima ovom prilikom na tome zahvaljujem.
Župane Kožiću, ovim putem želim Vam čestitati Svjetski dan zdravlja iako ste nepodnošljivom lakoćom i dugogodišnjim nemarom zdravlje naših sugrađana doveli do totalnog kolapsa. Nažalost, situacija u Gradu Jastrebarskom, ista je kao i na području cijele Zagrebačke županije. Nije li kvalitetna zdravstvena skrb jedna od najbitnijih stvari koju ste trebali osigurati?
U iščekivanju Vaših odgovora, srdačno Vas pozdravljam!
Gradonačelnik Grada Jastrebarskog
Zvonimir Novosel