Župan Kožić je lagao na sjednicama Županijske skupštine

Točno je mjesec dana otkad je USKOK pokrenuo istragu protiv župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti.

Kožić se ispočetka branio da je nevin, ali nakon što je USKOK izdao priopćenje u kojem se jasno navodi da je i prema njima prikrivao kazneno djelo za koje ga se optužuje, župan Kožić je nestao iz javnog prostora i nema ga nigdje zadnjih 30 dana.
Zbog toga je SDP Zagrebačke županije uz vijećnike stranaka Fokus i Most predao potpise za sazivanje izvanredne sjednice s prijedlogom točke dnevnog reda gdje će se raspravljati o odgovornosti župana za prikrivanje i sumnju na počinjenje kaznenih djela, ali i odgovornosti za štetu proračunu i ugledu Zagrebačke županije. Zahtjev za sazivanje sjednice upućen je predsjednici Skupštine Zagrebačke županije Martini Glasnović (HSS) u srijedu 17. studenoga 2021.
„Župan Kožić nije lagao samo USKOKU već je lagao i na sjednicama Županijske skupštine. SDP-ovi vijećnici su još u prošlom sazivu u nekoliko navrata propitivali i tražili odgovore u vezi sa spornim računom i „aferom 13 butelja“, a dobivali su različite odgovore. Najprije je na ručku bila ministrica Divjak sa suradnicima, pa nije bila ministrica nego netko treći iz ministarstva, pa kad je Ministarstvo to negiralo odgovor župana Kožića je bio da on ima pravo na reprezentaciju, da bi na kraju u službenom priopćenju USKOKA- vidjeli da je župan Kožić i njima lagao pokušavajući ih prevariti da su na ručku bili članovi županijskog projektnog tima“ – izjavio je Mihael Zmajlović, vijećnik u Skupštini Zagrebačke županije i predsjednik županijske organizacije SDP-a Zagrebačke županije.
Zmajlović je i naglasio: „Afera 13 butelja je samo jedna od 10 velikih afera na koje smo upozoravali i o kojima su mediji pisali stoga je zbog odgovornosti prema proračunu i ugledu Zagrebačke županije bitno da o svemu ovome raspravimo i na Skupštini. Želimo suočiti župana Kožića s istinom, jer ne smijemo više dozvoliti da laže pred Županijskom skupštinom. Također, želimo čuti i njegove koalicijske partnere HDZ i HSS koji očito županu Kožiću čuvaju leđa“ – izjavio je Zmajlović i naglasio kako se najviše čudi HSS-u. „Beljak je prije lokalnih izbora izjavio kako je Stjepan Kožić, citiram: „najgori, najveći i najdugovječniji politički ljigavac“, a onda je par mjeseci nakon toga osigurao Kožiću i HDZ-u većinu u Skupštini Zagrebačke županije. Beljak i Glasnović sada šute i nismo ih čuli da su osudili radnje koje su župana Kožića dovele do statusa USKOK-ovog okrivljenika.“
10 afera župana Kožića s kojima se planira suočiti župana Zagrebačke Stjepan Kožića na izvanrednoj sjednici su:
1. “Afera 13 butelja” u kojoj su lažno prikazani troškovi reprezentacije, za koju Uskok trenutno provodi istragu.
2. “Afera dvohljeb” u kojoj je imenovao HDZ-ovca za direktora Županijske uprave za ceste, iako je već bio direktor u drugoj javnoj tvrtki u Velikoj Gorici.
3.”Afere asfalt Zelina” u kojoj se provode izvidi istražitelja USKOK-a zbog građevinskih poslova obavljenih bez javnog natječaja.
4.”Afera gospodarenje otpadom Zagrebačke županije” i javne tvrtke koja je još 2018. godine trebala biti ukinuta te su njezini poslovi prebačeni drugoj kompaniji, ali nisu prebačeni HDZ-ov direktor i tajnica, koji i dalje primaju plaće.
5.”Afera Petek u Gorici” u kojoj je USKOK-ov osumnjičenik Krešo Petek kao podizvođač dobio 30 milijuna kuna vrijedan posao energetske obnove srednje škole u Velikoj Gorici, unatoč tome što je posao prvotno izgubio na redovnom natječaju.
6.„Afera Čičak” u kojoj je župan Kožić pomogao HDZ-ovom predsjedniku Županijske skupštine Mati Čičku legalizirati kuću u Rugvici nakon završetka redovnih procedura.
7.”Afera otac i majka“ u kojoj je Kožićev ključni partner Mato Čičak prenamijenio livade u vlasništvu njegova oca u građevinsko zemljište, a na majku je prebacio vilu na Hvaru.
8.”Afera sin, kći i nećak” u kojoj je župan Kožić zaposlio svoju djecu i članove obitelji u županijske ustanove i tvrtke.
9.”Afera kolega” u kojoj je Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije kupio bez natječaja računalni program od tvrtke koju je osnovao njihov kolega zaposlen u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.
10.”Afera Kožićeva žičara” u kojoj su dvostruko napumpani troškovi građevinskih radova tijekom izgradnje projekta Naftalan 2 u Ivanić Gradu.
SDP ZŽ