Župan Kožić je lagao. Ipak se razgovara o premještanju Centra za gospodarenje otpadom na područje Zagrebačke županije!

ZAGREB, 11.5.2021. – HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba potvrdio je sinoć u HTV-ovoj emisiji Otvoreno da se sa Zagrebačkom županijom razgovara o premještanju centra za gospodarenje otpadom na područje Zagrebačke županije.

To je protivno svim planovima za gospodarenje otpadom i EU direktivama, ali očito da postoje neke zakulisne igre. To je najvjerojatnije i direktan odgovor na pitanje zašto župan Kožić već godinama „na životu“ održava tvrtku Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije koja doslovno ne radi ništa i nema svrhu. Ta tvrtka je još 2018. godine trebala biti pripojena trgovačkom društvu Zagrebački centar za gospodarenje otpadom. Međutim to se nije dogodilo i godišnje se pola milijuna kuna troši najviše na plaće direktora i tajnice u tom poduzeću.
„Ovo je politička trgovina Kožića i HDZ-a na štetu stanovnika Zagrebačke županije. Neki dan sam postavio pitanje tko govori istinu: župan Kožić kao kandidat HDZ-a u Zagrebačkoj županiji ili HDZ u Gradu Zagrebu? Sada je potvrđeno da je župan Kožić taj koji je lagao, jer je potvrđeno da se u Zagrebačkoj županiji razgovaralo o preseljenju Centra za gospodarenje otpada na područje županije“ izjavio je Mihael Zmajlović i pozvao župana Kožića da odgovori na pitanje u kojem će se gradu ili općini na području županije zbrinjavati otpad grada Zagreba?
Zmajlović je naglasio da se kao kandidat za župana Zagrebačke županije oštro protivi tome da se otpad iz Zagreba gura u Zagrebačku županiju. Dodatno, ovakvim pristupom ruši se Sporazum iz 2018. godine, potpisan između Grada Zagreba i Zagrebačke županije o zajedničkoj gradnji Centra za gospodarenje otpadom u Zagrebu, a da ne govorimo o tome da pitanje zbrinjavanja otpada koji Županija rješava 20 godina i dalje neće biti riješeno.
Zagrebačka županija, koju već 20 godina vodi upravo Stjepan Kožić, već je i dosad nekoliko puta mijenjala mišljenja i odluke. Još 2006. godine je potpisan ugovor između Grada Zagreba i Zagrebačke županije za gradnju spalionice u Gradu Zagrebu i zbrinjavanje termičkog otpada u Zagrebačkoj županiji. 2008. godine Zagrebačka županija raskida sporazum upravo u trenutku kada je Kožić koalirao sa HDZ-om te donosi odluku da će se gospodarenje otpadom odvijati isključivo unutar prostora Zagrebačke županije. 2010. godine je osnovana tvrtka Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije, a 2015. se sve opet vraća na početak jer Vlada RH donosi odluku kojom Grad Zagreb i Zagrebačka županija moraju zajedno riješiti zbrinjavanje otpada. Zaključak toga je da je 2018. potpisan novi sporazum Grada Zagreba i Zagrebačke županije o gradnji CGO u Zagrebu. Hoće li se sada ponovno ponoviti ono što se dogodilo 2008. godine prilikom koalicije HDZ-a i Kožića te otpad ponovno vratiti na područje Zagrebačke županije, kao što to HDZ najavljuje? Kožić je već jednom raskinuo sporazum sa Gradom Zagrebom. Zašto bismo mu vjerovali ovaj put, pogotovo kad takve najave dolaze i s druge strane.
SDP ZŽ