Župan Kožić gura Jaski novi opasan otpad

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je 23. ožujka 2021. Gradu Jastrebarsko dostavilo informaciju o zahtjevu za provedbu postupka ishođenja okolišne dozvole za postojeće postrojenje za skladištenje opasnog otpada na lokaciji Ulica Većeslava Holjevca 20, Jastrebarsko, nositelja djelatnosti KEMIS-TERMOCLEAN d.o.o.
Grad je odgovorio negativno, pozivajući se na gradske odluke kojima se ne dozvoljavaju djelatnosti oporabe, sakupljanja, zbrinjavanja i druge obrade opasnog otpada.
-Grad i građani zajedno prije tri godine spriječili i protjerali opasan otpad tvrtke REMONDIS i odlučan sam da to ponovo sada napravimo u slučaju tvrtke KEMIS-TERMOCLEAN. Kemis je inače već sudskim putem tražio ukidanje naše gradske odluke kojom im zabranjujemo opasan otpad, ali je njihov prijedlog Visoki upravni sud Republike Hrvatske, odlukom od 22. veljače 2021. godine proglasio neosnovanim. Time je potvrđena zakonitost gradskih odluka, rekao nam je gradonačelnik Jaske Zvonimir Novosel. Međutim, dodaje Novosel, u cijeli slučaj uključuje se Zagrebačka županija, koja je najprije izdala dozvolu za gospodarenjem neopasnim otpadom na lokaciji u Jastrebarskom, tvrtki TERMOCLEAN 20. travnja 2021. godine, a sada pokreće postupak ishođenja okolišne dozvole tvrtki KEMIS-TERMOCLEAN d.o.o. za skladištenje opasnog otpada na području Grada Jastrebarskog. Javna rasprava započet će 10. svibnja 2021. godine i trajat do 8. lipnja.
-Stojim iza odluke Gradskog vijeća grada Jastrebarskog i volje građana te prozivam aktualnog župana Stjepana Kožića i njegovog koalicijskog partnera HDZ Zagrebačke županije da zaustave guranje opasnog otpada u Jastrebarsko protivno volji Grada i građana. Pozivam sve građane da se pisanim putem i primjedbama u tijeku javnog savjetovanja usprotive ovome.
Također, pozivam sve kandidate za gradonačelnika i liste za gradsko vijeće Grada Jastrebarskog da se javno izjasne podržavaju li volju građana, odluku Gradskog vijeća ili će pak u ovo predizborno vrijeme iskoristiti temu za politička prepucavanja i dozvoliti da Zagrebačka županija mimo volje grada izda navedenu dozvolu, rekao nam je Zvonimir Novosel
I.K.