Žumberak trail 2022.

 

Žumberak Trail međunarodna je trail utrka koja se održava na području Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje, samo tridesetak kilometara jugozapadno od Zagreba

Ove godine održat će se 26. i  27. kolovoza, a organizira je Društvo za sport i rekreaciju “Jastreb extreme”, u suorganizatorstvu s Atletskim klubom Jastreb 99.
Osim trčanja netaknutom prirodom, trkači imaju priliku osvajati svjetske bodove u trail trčanju (ITRA) i kvalifikacijske bodove za najprestižniju svjetsku utrku Ultra – Trail du Mont – Blanc (UTMB). Također, ove je godine Žumberak Trail utrka 6. Pojedinačno i ekipno Prvenstvo Hrvatske u trailu na stazi ULTRA 50 milja, a i jedna od utrka KontinenTrail lige. Time ova utrka Žumberak trail sastoji se od četiri staze: Rekreativna – 8 km, Kratka – 15 km, Duga – 42 km i Ultra 50 milja (82 km).
Start najduže i najzahtjevnije utrke, ultre od 82 km je u subotu 26. kolovoza iz naselja Sošice u 00:00 sati. Duga staza od 42 km starta iz naselja Medven Draga ujutro u 09:00 sati, kratka staza od 15 km kreće s Plešivačkih Poljanica u 10:00 sati, a zadnja, ali ne manje posebna, rekreativna staza od 8 km kreće iz Perivoja u 10:00 sati.
Do sada je prijavljeno 740 natjecatelja iz 13 država s nekoliko različitih kontinenata, što će nadmašiti prošlogodišnji broj i strukturu natjecatelja, očekuje se još toliko pratećeg osoblja, navijača i gostiju.
Manifestacija je podržana od Hrvatske turističke zajednice koja je dodijelila novčana sredstava za lokalnu zajednicu iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena i kontinent. Veliku potporu manifestaciji pružaju Zagrebačka županija i njezina turistička zajednica, Grad Jastrebarsko uz svoju sportsku i turističku zajednicu.
Manifestacija u najboljem svjetlu predstavlja sve posebnosti jaskanskog kraja i Žumberka, ali i Zagrebačke županije, prekrasnu i netaknutu prirodu i gostoprimstvo stanovnika.

Više o manifestaciji možete saznati ovdje: https://zumberaktrail.com/.

Petra Masnec