ŽUMBERAČKI DANI

U povodu obilježavanja Dana Općine Tompojevci, Berak su protekli tjedan posjetili stanovnici žumberačkog kraja u organizaciji udruge “Žumberački uskoci”

Goste su u Domu kulture dočekali Žumberčani iz Berka, MO Berak, ali i ostali mještani. Pozdravni govor održao je Općinski načelnik Milan Grubač, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić te predsjednik udruge “Žumberački uskoci” Milan Radić. Služena je sveta misa u grkokatoličkoj crkvi Glavosjek Sv. Ivana Krstitelja, a podno spomen obilježja zapaljene su svijeće u spomen na sve stradale mještane Berka u Domovinskom ratu. Pred punim domom kulture prikazan je dokumentarno-igrani film Žumberački uskoci, u produkciji Večernjeg lista, koji prati priču o žumberačkim uskocima, profesionalnim ratnicima koji su u službi Habsburgovaca na Žumberak naseljeni u nekoliko navrata tijekom 1530-ih godina, kako bi formirali obrambeni pojas prema Osmanskom carstvu. Prvi uskoci sa sobom su donijeli i specifičnu grkokatoličku vjeru.

Gospođa Martina Badovinac, porijeklom Žumberčanka, izložila je galeriju fotografija žumberačkog kraja i kulture. Nakon što su podijeljeni darovi i zahvalnice, domaćini su za sve uzvanike pripremili domjenak i zabavu uz TS “Sremci”.

Žumberačke dane organizirao je Mjesni odbor Berak i udruga “Žumberački uskoci” pod pokroviteljstvom Općine Tompojevci.
Zahvaljujemo udruzi “Žumberački uskoci” na posjeti i druženju sa svojim prijateljima i obiteljima iz Berka, ali i što su uveličali početak obilježavanja Dana Općine Tompojevci.

M.R.