Žene su vječna inspiracija, odvažne i hrabre!

Žene su vječna inspiracija, kako u politici, tako i u životu i umjetnosti, poruka je koju su s Okruglog stola održanog povodom Međunarodnog dana žena poslali jaskanski SDP-ovci i njihove gošće

O svojem životnom putu i odnosu prema ženama na koji su pritom naišle govorile su zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, Jelena Dimnjaković iz OPG-a Bekan te uspješne žene u umjetnosti dizajnerica Dora Zoričić, književnica Sonja Zubović, kiparica Adela Mesić i fotografkinja Andrea-Daniela Antičević.

Okrugli stol je moderirala Nikolina Ribarić, zamjenica jaskanskog gradonačelnika ali i žena koja je aktivna u društvenom životu, a ujedno i majka troje djece. Biljana Borzan govorila je o svom iskustvu koje je kao žena prošla na različitim funkcijama, od Gradskog vijeća i pozicije zamjenice gradonačelnika, do zastupnice u Europskom parlamentu. Želja za jednakošću i ravnopravnošću vodile su je tijekom njezinog životnog puta i političkog izdizanja, stoga je borba za ravnopravnost spolova među njezinim glavnim temama. Jelena Dimnjaković Jaskancima je poznata iz OPG-a Bekan, ali i kao hrabra HGSS-ovka i planinarka koja dokazuje kako su žene itekako odvažne i smjele te spremne na različite izazove.

 

Da je žena vječna inspiracija u umjetnosti svojim djelovanjem pokazuju umjetnice koje su to potvrdile svaka iz svog kuta gledanja. Tako je Dora Zoričić govorila iz aspekta hrabre žene koja se kao diplomirana politologinja ipak usudila slijediti san i odabrati dizajn, Adela Mesić osvrnula se na promicanje ravnopravnosti i osnaživanje žena kroz umjetnost općenito te kiparstvo kojim se i sama bavi, a Andrea – Daniela Antičević podijelila je s publikom svoja iskustva kao žene koja je svoj život u jednom trenu posvetila obitelji, a danas je dobila priliku pretvoriti svoj hobi i ljubav u posao.

Hrabra i odvažna, inspiracija je svakako i Sonja Zubović, istaknuta hrvatska književnica, slikarica i pjesnikinja koja se sama izborila za poštovanje i ugled koji danas uživa.


Snažnim ženama podršku je dao i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel naglasivši kako je cvijet tek simbolika i tradicija, no svakog dana trebamo živjeti ravnopravnost i jednakost neovisno o spolu.

P.A.