Zemlja Jastrebarska u Noći muzeja

Proteklog petka, 28.veljače Gradski muzej Jastrebarsko obilježio je Noć muzeja izložbom skulptura pod nazivom “Zemlja Jastrebarska” istaknute hrvatske akademske kiparice Marine Stoponje.

Najveća muzejska manifestacija u Hrvatskoj “Noć muzeja” obilježena je i u našem gradu zanimljivom izložbom znakovitog imena “Zemlja Jastrebarska” (prema prvom pisanom spomenu našega grada iz 13.st), istaknute hrvatske kiparice Marine Stoponja koja je prije dvije godine naš grad odabrala za svoj dom. Naime, urbani način života zamijenila je mirnim bivanjem u okruženju prirode na Plešivici, točnije Prilipju gdje je staru drvenu kuću koja joj je 20 godina služila kao atelje preuredila u svoj dom.


Kroz svoje radove izložene u galeriji Gradskog muzeja Jastrebarsko Marina otkriva svoje nadahnuto viđenje jaskanskog kraja. Osebujnim i susretljivim ljudima ovoga kraja u kojima Marina vidi posebnu iskru i želju za životom posvećuje dva portreta i zlatno srce, a bjelina jastuka simbolizira čistoću u koju je uronjeno to zlatno srce.

Ambijentalnom postavom mističnih gljiva Marina je svoje stapanje sa šumom uspješno reanimirala u jednoj od prostorija galerije.

Tu je i portret Pepića Bajuka, jaskanskog pučkog tribuna koji je svojom “ludom” iskrenošću ulicama Jaske početkom prošlog stoljeća znao širiti rado izbjegavane istine. Pepića Bajuka slikao je i veliki Ljubo Babić, za kojeg slobodno možemo reći da je najistaknutiji umjetnik rođen u Jastrebarskom.
Sveukupno na izložbi je izloženo osam skulptura u mramoru, gipsu i bronci koje su nastajale nadahnute prirodnim ljepotama Jaske, u koju se Marina Stoponja trajno doselila prije par godina, postavši našom sugrađankom a ovom izložbom Gradski muzej premijerno predstavlja njeno stvaralaštvo publici kojoj se i obraća.

O stvaralaštvu Marine Stoponje govorila je kustosica muzeja Jelena Škrabe, a izložbu je otvorila Nikolina Ribarić, zamjenica jaskanskog gradonačelnika.
Izložba, kojoj su pokrovitelji Grad Jastrebarsko i Zagrebačka županija, biti će otvorena do 28.veljače.
Ivica Krčelić