Želja mi je mladima u Jastrebarskom omogućiti i visokoškolsko obrazovanje u mjestu stanovanja

Veliki uspjeh ostvario je Grad u suradnji sa Srednjom školom Jastrebarsko i tvrtkom Kaufland novim i jedinstvenim obrazovnim programom u Srednjoj školi Jastrebarsko

Interes učenika je bio velik i razredni odjel se “napunio” već drugog dana otkako su otvoreni upis, što je potvrda da smo realizirali ono što je u Jaski i Jaskancima potrebno, rekla nam je u razgovoru zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić
Od proteklih lokalnih izbora prošla je godina dana. Prilika je to da porazgovaramo s Nikolinom Ribarić koja, sad već punih godinu dana, obnaša dužnost zamjenice gradonačelnika, ali i mnoge druge.
Prošla je godina dana od kada ste se iz Centra za kulturu “preselili” u Gradsku upravu. Čime ste se najviše bavili u proteklih godinu dana?
-Da, vrijeme leti i zaista je prošlo već nešto više od godine dana kako sam promijenila, odnosno proširila područje svojeg djelovanja. Nakon višegodišnjeg angažmana u obrazovanju i kulturi, sada se bavim i svim važnim gradskim projektima, od komunalnih do infrastrukturnih, ali i dalje sam posvećena obrazovanju, socijalnim i kulturnim temama. Osvrnula bih se samo na neke projekte, u sklopu projekta „Živjeti zdravo“ uredili smo primjerice dječje igralište na Trgu Ljube Babića te su održane brojne aktivnosti s djecom. Upravo rad s djecom inspirira me i potiče, stoga provodimo brojne projekte kojima je cilj podizanje standarda, ali radimo i na osmišljavanju novih projekata i programa za djecu s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama kao i s djecom s invaliditetom te se nadam da ćemo uskoro i imati vidljive rezultate. Dva EU projekta s ciljem podrške djeci provodimo i u sklopu Vijeća za prevenciju kojem sam predsjednica. Osim toga, sudjelujem u organizaciji gradskih manifestacija i projekata kao što je Grad Jastrebarsko – Europski grad sporta, koordinirala sam proslavu 30 godina od početka Domovinskog rata i uz to susret branitelja te izdavanje knjige „Jaska u Domovinskom ratu“. Zajedno s gradonačelnikom Zvonimirom Novoselom i stručnim službama, trudim se potaknuti aktivnosti koje će osigurati viši standard življenja u Jaski.
Preuzeli ste, dakle, dužnost zamjenice gradonačelnika, no zbog toga niste odustali od brojnih drugih aktivnosti. Društvo naša djeca Jastrebarsko, Zajednica kulturno – umjetničkih udruga grada Jastrebarskog, pripreme za maturu, Puhački orkestar DVD-a Domagović, kako usklađujete sve te obaveze?
-Volim biti društveno angažirana i aktivno doprinositi lokalnoj zajednici. Društvo naša djeca je udruga koja provodi brojne aktivnosti te jedan veliki EU projekt koji je iz područja moje struke. Moj osobni angažman na projektu je velik i želja mi je kroz projekt osigurati mladim Jaskancima nove sadržaje i obrazovne mogućnosti. Također, EU projekt sam ostvarila i u Zajednici kulturno-umjetničkih udruga grada Jastrebarskog čime smo otvorili mogućnost besplatne edukacije svim članovima svih udruga okupljenih u Zajednici, ali i povećali kapacitete financijske podrške za rad udruga. Moje iskustvo i rezultati u „privlačenju“ vanjskih izvora financiranja doprinose radu ovih udruga i žao mi je propustiti učiniti nešto dobro i pozitivno za svoj grad i lokalnu zajednicu. Sve udruge kojima sam na čelu većinu financijskih sredstava osiguravaju iz državnog, EU ili županijskog proračuna. Želja mi je smanjiti pritisak na gradski proračun te na taj način omogućiti razvoj novih aktivnosti i projekata, a važnost takvog pristupa ponajprije vidim s današnje pozicije. U Puhačkom orkestru DVD-a Domagović sam od svoje desete godine i to je nešto što je dio mene i od čega ću se teško odvojiti. Organizacija rada orkestra je zahtjevna, ali me čini sretnom i ispunjava me, a vjerujem da svojim angažmanom dajem pozitivan primjer i drugima. Podrška obitelji svakako je nešto bez čega ne bih mogla usklađivati sve svoje obaveze, ali i ideje i ciljeve koje sam si postavila.
Na kraju ste projekta Sa STEMom raSTEMo s kojim ste obišli cijelu Hrvatsku. Jako je važno spomenuti da je on postao dijelom nacionalnog kurikuluma. Kako su djeca prihvatila ovaj vid obrazovanja?
-Iznimno sam sretna zbog provedbe i pozitivnih reakcija na spomenuti projekt diljem Hrvatske. Oduševljenje projektom je veće od očekivanog i imamo pozive iz svih dijelova Lijepe Naše za povratak i dolazak u pojedine sredine. S Općinom Vela Luka, koja je u prijateljskom odnosu s Gradom Jastrebarsko ostvarili smo suradnju te je projekt Sa STEMom raSTEMo bio dio Dječjeg ljeta. Ovom aktivnošću pokazujemo smisao bratimljenja i suradnje gradova i općina prijatelja. Izvaninstitucionalne aktivnosti vezane uz odgoj i obrazovanje verificirane od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja od velike su važnosti jer daju dinamiku i unose promjene u tromi obrazovni sustav. Ovo je nadogradnja i iskorak u obrazovanju te temelj za promjene i razvoj obrazovnog sustava.


No, nije projekt Sa STEMom raSTEMo jedini s kojim je Grad Jastrebarsko probio nacionalnu obrazovnu strukturu. Puno se pisalo o novom obrazovnom smjeru tehničara za logistiku i špediciju u Srednjoj školi Jastrebarsko. Imate li povratnu informaciju, je li dovoljan interes učenika?
-Još jedan veliki uspjeh ostvario je Grad u suradnji sa Srednjom školom Jastrebarsko i tvrtkom Kaufland te Sveučilištem Sjever kada je Ministarstvo financija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo uvođenje novog i jedinstvenog obrazovnog programa u Srednjoj školi Jastrebarsko. Spomenuto je veliki dobitak za Grad, gospodarski sektor, a ponajviše za naše učenike koji će tijekom svojeg obrazovanja imati besplatne udžbenike koje osigurava Grad Jastrebarsko, stipendije iz gospodarskog sektora, praksu u gradu te mogućnost nastavka školovanja na Sveučilištu Sjever za koje ulažemo napore da dio nastave, ako ne i sva, bude izvođena i u Jastrebarskom. Želja mi je mladima u Jastrebarskom omogućiti i visokoškolsko obrazovanje u mjestu stanovanja. Interes učenika je bio velik i razredni odjel se „napunio“ već drugog dana otkako su otvoreni upisi. Veseli nas ta činjenica jer je to potvrda da smo realizirali ono što je u Jaski i Jaskancima potrebno. No, tu nismo stali s odgojno-obrazovnim projektima. U tijeku je verifikacija još jednog projekta koji će se provoditi u našem Dječjem vrtiću. Riječ je o projektu „Sa mnom si siguran“ koji će se provoditi u suradnji s Policijskom upravom Zagrebačkom i Policijskom postajom Jastrebarsko, a pridonijet će edukaciji i sigurnosti djece u prometu. U program će biti uključeni roditelji, odgajatelji i naravno, djeca.
I sami ulažete u vlastito obrazovanje, pišete udžbenike, održavate pripreme za maturu, a načuli smo i da ste na međunarodnoj konferenciji o obrazovanju u kemiji i tehnologiji, održanoj u lipnju u Veneciji, odnosno putem video veze, osvojili nagradu za najboljeg predavača.
-Poučavanje i rad s mladima na obrazovnom planu je moj poziv i aktivnost koja me najviše ispunjava. Izlaskom iz obrazovnog sustava nisam prestala ulagati u obrazovni sustav i djelovati na obrazovnom planu. Kao ravnateljica Centra za kulturu pokrenula sam iznimno važan projekt za naše maturante – Pripreme i vježbe za državnu maturu u Jastrebarskom i sama sam bila i ostala predavač u tom projektu. U razgovoru s maturantima i njihovim roditeljima uvidjela sam koliko im je to važno i nastavljam im pomagati što mi oduzima puno vremena vikendom. No, želja za pomoći i podizanjem obrazovnog statusa kod naših mladih prevagnula je u odluci da ostanem angažirana i u tom segmentu, što nikako ne isključuje ostale obaveze koje imam i kao zamjenica gradonačelnika te predsjednica dviju udruga. Pisanjem udžbenika svoja znanja i kompetencije prenosim na sve učenike diljem Hrvatske i to me čini sretnom, a najveća potvrda mom radu je STEM program koji je postao popularan od Vukovara do Dubrovnika. Kako bih nastavila svoj razvoj i stekla nova znanja, upisala sam i doktorat – poslijediplomski sveučilišni studij Prirodoslovno-matematičkog fakulteta koji upravo privodim kraju.
Provodim i istraživanja u području obrazovanja te sam bila pozvana predstaviti jedan svoj istraživački rad na međunarodnoj konferenciji u Veneciji, koja se zbog pandemije održala u digitalnom obliku. Iznenadila me obavijest kako sam proglašena najboljim predavačem na toj konferenciji, jer se tome zaista nisam nadala budući da je izlaganje bilo na engleskom jeziku i uz pomoć tehnologije. Ovo priznanje mi je ponajprije poticaj da nastavim dalje ulagati i u sebe i u druge.
Za kraj recimo nešto i o velikom jubileju Ljetne igraonice koju obilježavate ovih dana. Kako je Ljetna igraonica danas prihvaćena među djecom?
-Ljetna i zimska igraonica brand su našega Grada i projekt koji su još davne 2003. godine pokrenuli Domagoj Šlat i Zvonimir Novosel. Koliko je njihova ideja bila dobra i koliko je ovakav projekt bio potreban u Jaski govore činjenice: projekt je doživio 20. godinu provedbe u kontinuitetu, iz godine u godinu raste, povećava se broj uključene djece, povećava se broj aktivnosti, djeca se u projekt vraćaju i sudjeluju u njemu više godina. Za kraj ću napomenuti da neka djeca koja su u  početku bila polaznici Igraonice danas sudjeluju u njoj kao treneri pojedinih aktivnosti. Vrijednost projekta potvrđuju i svi oni koji ga odlučuju sufinancirati. Pored Grada Jastrebarskog koji to čini od samog početka, projekt sufinancira i Zagrebačka županija te Ministarstvo turizma i sporta koji sufinancira obuku neplivača kroz program “Hrvatska pliva”. Ovogodišnja Ljetna igraonica najraskošnija je do sada, vratili smo veslanje i jedrenje te povećali kapacitete škole plivanja na 200 polaznika. U projekt su uključeni mnogi jaskanski sportski klubovi i sportske udruge, odgojno-obrazovne institucije kao i Centar za kulturu te Sportska zajednica na čijim terenima i u čijim prostorima se provode aktivnosti. Projekte Društva naša djeca financijsko podupiru i Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao i brojni sponzori i donatori kojima ćemo se prigodno zahvaliti na središnjoj proslavi u rujnu kojom ćemo obilježiti ovaj veliki jubilej.

P.A.