Zelina i Jaska dobile nove hotele

U sklopu Eko-bio programa “Livada iz sna” koji je Kreativni studio Zvrk u suradnji s jaskanskim Ogrankom Matice hrvatske i Kazalištem Škrabe počeo provoditi ovoga proljeća, proteklog tjedna održane su uspjele akcije u Svetom Ivanu Zelini i Jastrebarskom.

Pod stručnim vodstvom Silvije Kolar-Fodor, predsjednice udruge Biovrt – u skladu s prirodom, vodeće stručnjakinje za biovrtlarstvo u Hrvatskoj i šire, pored dvije škole u Zagrebačkoj županiji zahvaljujući Zvrku postavljeni su hoteli za korisne kukce, uz koje je posađeno bobičasto voće, cvijeće i ljekovito bilje.


U utorak, 19. listopada 2021, akcija je održana u Svetom Ivanu Zelini pored Srednje škole Dragutina Stražimira, uz pomoć mladih agrotehničara i njihovih profesora, nastavnika stručnih predmeta poljodjelstva Martine Madžarac, Andreje Regvat i Ivana Bradarića.

Kraj Osnovne škole “Ljubo Babić” u Jastrebarskom akcija je održana u četvrtak, 21. listopada, a u njoj su sudjelovali učenici od 5. do 8. razreda: Mladi tehničari koje vodi Ivan Sirovica, Mali knjižničari predvođeni knjižničarkom Sandrom Marković Čukoić, Likovna grupa i prof. Ivana Strmečki Vučina, ekipa Školskog vrta koju vode Kaja Blažević i Matea Hofer, Eko skupina predvođena učiteljicom Anom Topolnjak te glumice i glumci Kazališta Škrabe.

Zašto se postavljaju hoteli za kukce? Silvija Kolar-Fodor kaže: “Više od 70 posto populacije kukaca proteklih je godina izumrlo, a korisni kukci izuzetno su važni za naš opstanak i oprašivanje hrane koju jedemo. Zbog moderne gradnje kuća i zgrada kukci više nemaju slamnate i drvene krovove u kojima mogu živjeti, a jako im šteti i poljoprivreda koja koristi otrove za špricanje usjeva. Zbog toga, ako želimo preživjeti, moramo kukcima pomoći, osiguravajući im nastambe u kojima će moći izleći svoja jajašca. Naši hoteli za kukce prvenstveno su namijenjeni solitarnim pčelama koje ne žive u košnicama, a glavni su oprašivači hrane te bubamarama koje se hrane lisnim ušima.”

Mladi Zelinčani i Jaskanci uz novopostavljene hotele za kukce posadili su borovnice, maline, ribizle, jagode te drugo bobičasto voće, a sve to moći će se degustirati već krajem ove školske godine. Uz hotele je posađeno cvijeće i ljekovito bilje koje će također privući korisne kukce, a oni će pritom oprašiti i obližnje voćnjake.
Hotele za kukce izradili su učenici 3. razreda – smjer stolari iz Srednje škole Dragutina Stražimira u Svetom Ivanu Zelini uz pomoć svojih nastavnika Branimira Horvata i Danijela Burine. Tehničku podršku programu “Livada iz sna” dalo je Pučko otvoreno učilište Zelina na čelu s ravnateljicom Vesnom Bičak Dananić i majstorom bez premca Marijanom Fanjkom.

Silvija Kolar-Fodor nije krila zadovoljstvo uspjehom održanih radionica i velikim trudom i interesom djece i mladih koji su u njima sudjelovali: “Ovakvim programima stvaramo trajne edukativne sadržaje u školama koji će dugi niz godina i za više generacija biti tu da uče o očuvanju bioraznolikosti. Veliko hvala Kreativnom studiju Zvrk na pozivu i povjerenju u moj rad, veliko mi je zadovoljstvo i radost raditi ovakve radionice.”
Za sve koji su sudjelovali u akcijama udruga Biovrt – u skladu s prirodom osigurala je poklone – vrećice sjemena cvijeća za privlačenje korisnih kukaca i brošuru “Očuvajmo biorazzznolikost”.

Iz Zvrka su akciju vodile Klementina Škrabe i Marija Špikić, a posebne zahvale za uspješno provedene akcije predsjednica Kreativnog studija Zvrk Klementina Škrabe upućuje ravnateljicama škola Martini Zerec (Zelina) i Sanji Sertić (Jastrebarsko) te profesoricama Martini Madžarac i Ivani Strmečki Vučina koje su se izuzetno založile kako bi se sve odvijalo na najbolji mogući način. Održavanje programa pomogla je Zagrebačka županija. Svi dosad uključeni u program, na čelu s djecom i mladima koji su sudjelovali u akcijama postavljanja hotela i sadnje bilja, puni su ideja što bi se sljedeće moglo napraviti kako bismo očuvali prirodu oko nas, biljke, kukce i ostale životinje pa smo sigurni da je pred programom “Livada iz sna” svijetla budućnost.