Zdravicom vinara otvoreni jaskanski Dani vina

 

U perivoju dvorca Erdödy u Jastrebarskom otvoreni su Dani vina koji će uz bogat program trajati do nedjelje, 5. lipnja

Otvorili su ga vinari tradicionalnom zdravicom, zajedno s domaćinom, gradonačelnikom Jastrebarskog, Zvonimirom Novoselom. U čašicama se našlo novo vino Podruma Mladina, Erdoro, a u zdravici su sudjelovali sudionici ovogodišnjih Dana vina, Josip Braje, Robert Braje, Krešimir Ivančić, Željko Gregorić, obitelj Jagunić, Franjo Kolarić, Podrum Mladina, obitelj Sirovica, Siniša Šoškić, Tomo Tomac, Saša Štula iz Dobre berbe i Marijan Jalšovec, RJ Winery.

Kiša je onemogućila povorku koja je trebala krenuti s glavnog gradskog trga, no dobro raspoloženi članovi Udruge pjevača izvornih pjesama Sveta Jana, KUD – ova Okićka trešnja Stankovo, Umirovljenika Jastrebarsko, Lipa, Slavetić, Desinec, Cvijet Cvetković, Sveta Jana, glazbeno – folklorne sekcije Udruge umirovljenika Jastrebarsko, puhačkih orkestara DVD-a Petrovina, Domagović, Stankovo, Gornji Desinec, Plešivica i Svetojanske mažoretkinje podizali su atmosferu i razveselili sve posjetitelje.

Program otvorenja moderirala je ambasadorica Dana vina Morana Zibar, a započeo je himnom koju je izveo Saša Šekoranja na trubi.
Gradonačelnik Zvonimir Novosel u svojem je obraćanju zahvalio vinarima koji čuvaju bogatu tradiciju jaskanskog kraja. „Novim konceptom htjeli smo privući širi krug posjetitelja, vjerujem kako će se na Danima vina svatko zabaviti, ali ponajprije, uživati u vrhunskim vinima naših vinara!“, istaknuo je gradonačelnik. „Tradicija Dana vina jedna je od najznačajnijih karakteristika jaskanskog kraja, a plešivički vinari danas su među najcjenjenijima u Hrvatskoj. Prekrasni vinogradi i vrijedni ljudi stvaraju čuda.“, dodao je gradonačelnik.
U ime glavnog sponzora Jane, prisutnima se obratio predsjednik Uprave Jamnice plus Ivan Čevra, istaknuvši kako su Dani vina najpoznatija manifestacija kraja u kojem izvire prirodna izvorska voda Jana.  Zamjenik župana Damir Tomljenović također je naglasio kako su Dani vina među najznačajnijim manifestacijama u Zagrebačkoj županiji koju Županija s veseljem podupire.

Pozivu su se odazvali i gosti iz susjednih gradova i općina, gradski vijećnici te predstavnici gradskih ustanova, obrtnika, gospodarstvenika i udruga. Nakon službenog dijela uslijedio je vatreni Traumatic Arts Show, a za dobru se zabavu brinula grupa Status.

Organizatori ovogodišnjih Dana vina su Grad Jastrebarsko, Turistička zajednica i Centar za kulturu, uz podršku Cesta i Voda Jastrebarsko, a uz generalnog sponzora Janu, manifestaciju podupiru i Mladina plus te Zagrebačka županija.

P.A.