Zanimljiv projekt jaskanske glazbene škole

http://www.jaska.hr/images/content/v_28641.jpg

24.03.2021. Ovih dana u Glazbenoj školi Jastrebarsko započeli su projekt interaktivni hodnik u kojem se nalaze instrumenti od školskog otpada, eko materijala i materijala koje djeca donose u školu

http://www.jaska.hr/images/content/v_28642.jpg

Na spomen glazbene škole većina ljudi pomisli na glazbu, instrumente,učenike i učitelje. Sve to i jest glazbena škola. Nekima čak i drugi dom! Pitala sam mnoge odrasle i djecu na što prvo pomisle kad im kažem glazbena škola . Skupila sam zanimljive odgovore, ali ono što me najviše zaintrigiralo jest da je mnogima odgovor podrška, koncerti , publika. Moram reći da me to istovremeno razveselilo i rastužilo. Rastužila me činjenica što koncerti ispred publike, zbog trenutne situacije s pandemijom, nisu mogući a nama učiteljima, kao i djeci i njihovim roditeljima to jako teško pada. Glazba je, između ostalog, izvedbena umjetnost i ta vrsta razmjene duševne hrane- izvođač-publika, trenutno nije moguća. Međutim, baš zbog one druge asocijacije na glazbenu školu, zbog emocionalne podrške, mi učitelji ne odustajemo. Za razvoj djeteta umjetnost i kreativnost su krucijalni. Glazba je sredstvo izražavanja emocija, potiče tjelesnu aktivnost, logičko razmišljanje, utječe na razvoj motorike…Mogli bismo satima nabrajati  beneficije  bavljenja glazbom.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28643.jpg

http://www.jaska.hr/images/content/v_28644.jpg

http://www.jaska.hr/images/content/v_28645.jpg

Svi smo svjesni , djeca posebno, otuđenosti vremena u kojem živimo i virtualnih svjetova koje gradimo i u koje bježimo. Sve je tu, a ničeg nema. Međutim, nije sve tako crno! Postoji i stvarni, lijepi svijet koji nam je pred nosom, samo treba podignuti glavu i progledati. Mi odrasli moramo progledati i pomoći djeci da dižu svoje ponosne, pametne i kreativne glave!
Zato mi u našoj glazbenoj školi Jastrebarsko koristimo dar koji imamo i trudimo se olakšati djeci ovu tešku situaciju u kojoj se čitav svijet našao.
Za lijepu, ugodnu atmosferu u školi bitan je kolektiv. Kolektiv je ono čime se naša škola može ponositi. Ne postoji hijerarhija, nema titula, svi smo jednako važni ,svi jednako trebamo jedni druge i svakog od nas djeca vide i doživljavaju na svoj način.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28646.jpg

http://www.jaska.hr/images/content/v_28647.jpg

http://www.jaska.hr/images/content/v_28648.jpg

Ovih dana u našoj školi započeli smo projekt interaktivni hodnik u kojem se nalaze instrumenti od školskog otpada, eko materijala i materijala koje djeca donose. Cilj hodnika je podignuti dječje glave, zainteresirati ih, inspirirati i zbližiti ih na,zbog situacije, zadanoj nam udaljenosti.
Teško je riječima dočarati vam radost zvukova i smijeha koji dopiru iz hodnika( i učionica) ali zato imamo divne fotografije i trenutke koje je zabilježila Andrea Daniela Antičević,fotografkinja i mama naše učenice.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28649.jpg

http://www.jaska.hr/images/content/v_28650.jpg

Duše ovog projekta i naše škole su naš Janko i teta Ana, veseli, optimistični dvojac, koji su prvi kontakt djece čim ulaze u stvarni svijet, ne onaj virtualni, u svijet glazbe.
Duša škole su svi njezini zaposlenici,djeca, njihove obitelji, prijatelji i posjetitelji. Glazbena škola su ljudi!

Tekst: Lucija Stanojević, prof.violine
Fotografije: Andrea Daniela Antičević