Zajedništvo vatrogasaca i Grada odgovor je na izazove

Nakon što su svečano proslavili svoj dan svetim misama i mimohodom, jaskanski su se vatrogasci odazvali i tradicionalnom prijemu na kojem im je blagdan svetog Florijana čestitao gradonačelnik Zvonimir Novosel

 Predstavnici Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog na čelu s nedavno izabranim predsjednikom Ivicom Sikrom naglasili su kako je podrška Grada iznimno važna za njihov rad čiji se uspjeh mjeri najvažnijim rezultatom – sigurnošću građana.
Gradonačelnik Zvonimir Novosel naglasio je kako je ponosan što vatrogasci svoj posao obavljaju iznimno profesionalno, iako jaskansko vatrogastvo počiva na dobrovoljcima što mu je i najveća vrijednost. „Prijem vatrogasaca prilika je za čestitke i zahvale, ali i prilika da naglasimo važnost i vrijednost dobro postavljenog sustava vatrogastva kojim se u Jaski zaista ponosimo. Za ove ljude čujemo tek kad nam zatrebaju, no često se ne vidi sav onaj svakodnevni rad i trud koji ulažu a kako bi u slučaju izazova i potrebe odreagirali brzo, kvalitetno i hrabro i zaštitili sve nas“, dodao je gradonačelnik.
Bila je ovo prilika i da se po prvi put na ovakvom prijemu obrati novi predsjednik Ivica Sikra koji je naglasio koliko je važna podrška Grada u uspješnom odgovaranju na sve izazove, prvenstveno kad je riječ o opremanju i osposobljavanju. „Na području grada djeluje više od dvije tisuće vatrogasaca, a od njih je više od četvrtine operativnih, što je i iznad prosjeka RH“, istaknuo je. Dodao je i kako Grad kvalitetno reagira na sve novonastale potrebe što pokazuje i kako se prepoznaje vrijednost i važnost vatrogasaca.
Zamjenik zapovjednika Goran Batušić osvrnuo se i na operativnu djelatnost od početka godine u kojoj je zabilježeno 47 izvanrednih događaja, no do sad nije bilo velikih požara kao što je to bilo prethodnih godina. Ostale se intervencije odnose na uklanjanje stabala, intervencije na prometnim nesrećama i slično. „Naša snaga je u tome što nas je puno, složni smo i u zajedništvu lako odgovaramo na izazove“, dodao je Batušić te dodao kako se kontinuirano radi na obrazovanju i uključivanju mladih.
Treba se osvrnuti i na analizu ulaganja u vatrogastvo koju je povodom blagdana sv. Florijana izradio portal Gradonačelnik.hr, a Grad Jastrebarsko našao se u Top 10 na osnovu značajnog postotnog povećanja izdvajanja za vatrogastvo iz Proračuna 2022. u odnosu na izdvajanja u 2021. Prisjetimo se, kraj 2021. i početak 2022. godine obilježilo je veliko ulaganje od 3 milijuna kuna kojim je čak 17 dobrovoljnih vatrogasnih društava obnovilo svoj vozni park. I nakon toga nastavilo se s kontinuiranim ulaganjima u vatrogasnu djelatnost.
Resorna pročelnica Nadica Žužak naglasila je kako je i u nacrtu rebalansa Proračuna za ovu godinu uvećana sredstva za vatrogastvo, što se odnosi na redovnu djelatnost, ali i kapitalna ulaganja i druge aktivnosti, te najavila kako će se po osvajanju rebalansa otvoriti i novi natječaj. Pročelnica je dodala i kako se ove godine obilježavaju tri vrlo važne obljetnice, 130 godina DVD Petrovine, i po 70 godina DVD – a Vranov Dol i Vukšin Šipak, što će Grad također podržati.

P.A.