Zahvala svetom Florijanu na uspješnoj godini

Vatrogasce odlikuje velika požrtvovnost, hrabrost i humanost. Kako bi svoje zadaće obavljali savjesno i odgovorno, uvelike im pomaže zagovor njihovog nebeskog zaštitnika svetog Florijana koji se slavi 4. svibnja

Taj važan datum bio je povod za tradicionalan prijem kod gradonačelnika Zvonimira Novosela.

Gradonačelnik je istaknuo kako je ponosan i zadovoljan razinom sloge i zajedništva koju danas pokazuju jaskanski vatrogasci. „Od srca vam hvala na svemu što radite i dajete za zajednicu. Vi ste čuvari našega grada i naših ljudi pa mogu samo ponoviti kako izdvajanje u vašu opremu i vozila nije nagrada, već ulaganje u sigurnost svih nas“, dodao je gradonačelnik.
Lijepim se željama pridružila i njegova zamjenica Nikolina Ribarić, poželjevši vatrogascima da ih uvijek prati i čuva njihov nebeski zaštitnik, kako bi intervencije završavali uspješno, sa što manje štete i gubitaka.
Predsjednik Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog Željko Popović osvrnuo se na uspješnu, ali izrazito izazovnu godinu u kojoj su jaskanski vatrogasci zabilježili ukupno 220 intervencija na 160 izvanrednih događaja. Od 23 DVD-a, članova Zajednice, svi su zabilježili barem jednu intervenciju, dok je DVD Jastrebarsko kao središnja postaja odradilo njih 90.
Podsjetio je i na velik projekt nabavke vatrogasnih vozila koji su proveli Grad i Zajednica, u ukupnom iznosu od 3 milijuna kuna. Vatrogasna vozila uručena su dobrovoljnom vatrogasnom društvu Jastrebarsko, Plešivica, Donji Desinec i Sveta Jana, dok su kombi vozila uručena ili će uskoro biti uručena vatrogascima iz Cvetkovića, Gornje Reke, Volavja i Belčića. Preraspodjelom su vozila dobili i DVD Guci (od DVD-a Gornji Desinec) i DVD Črnilovac (od DVD-a Donji Desinec).

I u ovoj su godini vatrogasci Jaske preuzeli zapovjedno vozilo te se ovaj važan projekt nastavlja. Radi se o zapovjednom vozilu kojeg su nazvali Jastreb 101, a poslužit će im za brze intervencije, uglavnom one tehničke naravi. Ovo vozilo je većim djelom financirano sredstvima Grada Jastrebarskog u sklopu projekta modernizacije jaskanskog vatrogasnog voznog parka, a do pune nabavne cijene sudjelovalo je i DVD Jastrebarsko vlastitim sredstvima.
Iza nas je izazovna operativna godina. Svakako je to ponajviše zbog potresa koji su zahvatili područje Siska, Petrinje i Gline, ali i našega grada. I u ovim smo se izazovnim okolnostima pokazali kao jedna od najoperativnijih snaga Zagrebačke županije“, naglasio je zamjenik zapovjednika Goran Batušić te dodao kako ih osobito veseli rad s djecom i mladima, za što su konačno i bolji uvjeti zbog povoljnije epidemiološke situacije.
Vatrogasci su istaknuli kako su zadovoljni što na svoj blagdan mogu doći u grad samo s riječima zahvale i pohvale te se nadaju kako će se takva suradnja i nastaviti.
Povodom blagdana svetog Florijana održat će se danas i svečana primopredaja vozila koje će DVD-u Guci biti preraspodijeljeno od DVD-a Gornji Desinec. Dodatno ulaganje u vatrogasni dom u Gucima bit će i opremanje vatrogasnog doma za što će sredstva biti osigurana i iz fondova Europske unije.

P.A.