Za sigurnu vožnju kroz život malene Marte

Marta Meglajec, rođena 2. rujna ove godine, stota je beba čiji su roditelji Marko i Kata podnijeli zahtjev za pomoć pri nabavi opreme

Značajno je spomenuti kako je zaključno s 20. listopada zaprimljeno 114 zahtjeva, dok je lani u cijeloj godini zaprimljeno njih 112. Malenu Martu posjetio je gradonačelnik Zvonimir Novosel, istaknuvši kako upravo posjetom obitelji prve i stote bebe želi naglasiti koliko je važno ulaganje u mlade obitelji i djecu.
Potkrjepljuje to i činjenica da je Grad u 2022. godini podigao naknade za opremu novorođenčadi. Tako jaskanske bebe „pod jastuk“ dobivaju 500 kuna više nego lani. Konkretno ove naknade sad iznose 3 tisuće kuna za prvo i drugo te 7 tisuća kuna za treće i svako sljedeće dijete, umjesto dosadašnjih 2,5 tisuće i 6,5 tisuća kuna, a odnose se na bebe koje su rođene od 1. siječnja 2022. godine.
Od srca želim dobrodošlicu svakoj novoj bebi u naš grad kojoj se svi veselimo. Malenoj Marti i ostalim djevojčicama i dječacima želim sretne dane djetinjstva, a njihovim roditeljima što manje briga i neprospavanih noći. Kako bismo im u tome pomogli, podigli smo naknade da barem malo olakšamo prve, najslađe, ali i najzahtjevnije, dane“, istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Novosel.
Uz veću naknadu, Marta je dobila i autosjedalicu koju su osigurali Grad i Društvo naša djeca Jastrebarsko.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja verificiralo je, naime, preventivni program „Sa mnom si siguran“ koju će Grad provoditi u suradnji s policijom, odgojno – obrazovnim ustanovama i Autoklubom Jastrebarsko, s ciljem edukacije djece i roditelja o sigurnom ponašanju u prometu i važnosti prevencije.
Autosjedalica kao dar za malenu Martu simbol je brige o sigurnosti naših najmlađih i najosjetljivijih sudionika prometa. Kroz projekt „Sa mnom si siguran“ nastojat ćemo o tome osvijestiti i djecu, ali i roditelje“, dodala je zamjenica gradonačelnika Nikolina Ribarić.
Važno je napomenuti kako Grad Jastrebarsko izlazi u susret mladim obiteljima pa je uvjet za ostvarivanje prava na naknadu da su u Jaski prijavljeni tek 6 mjeseci, dok je u drugim sredinama slučaj i po nekoliko godina. Jedna je to od mjera kojima se nastoje omogućiti što bolji uvjeti za svaku obitelj, ali i privući nove stanovnike u naš grad. Spomenimo i kako je iznos za sufinanciranje djelatnosti dadilja uvećan za 100%, pa tako umjesto dosadašnjih 500, sada iznosi 1.000 kuna po djetetu.

P.A.