Za dostojanstven život umirovljenika

Povećanje mirovina nije samo ekonomska obveza, to je moralna dužnost prema umirovljenicima, ljudima koji su svojim radom doprinijeli razvoju društva, rekao je na tribini u Jastrebarskom Boris Lalovac, ministar financija u Milanovićevoj vladi i nositelj SDP-ove liste u II. izbornoj jedinici za predstojeće parlamentarne izbore

U organizaciji jaskanskogt SDP-a u srijedu, 20. ožujka u Jastrebarskom je održana tribina na temu dostojanstvenog života naših umirovljenika na kojoj je prisutnima govorio Boris Lalovac, nositelj SDP-ove liste u II. izbornoj jedinici i nekadašnji ministar financija u Milanovićevoj vladi. Osvrnuo se na životni standard današnjih umirovljenika za koji je rekao da je ispod svakog dostojanstva, i zatro će prioritet SDP-a, ako dođe na vlast, biti povećanje mirovina kako bi im se osigurao dostojanstven život, ekonomska sigurnost i podigla kupovna moć.


-HDZ-ova Vlada pokušava se hvaliti redovnim usklađivanjem mirovina a pri tome ne govori da je takvo usklađenje direktna posljedica inflacije na standard građana i njime se samo kaska za enormnim povećanjem cijena hrane, režija, lijekova i ostalog, pa je jasno da redovno usklađivanje mirovina ne može i neće donijeti olakšanje umirovljenicima. rekao je Lalovac.


SDP će ako dobije povjerenje građana za sastavljanje Vlade već u prvoj godini mandata povećati iznos prosječne mirovine za oko 75 eura, dok će na kraju četvrte godine prosječna mirovina narasti za 250 eura i iznositi gotovo 750 eura, odnosno preko 50 posto prosječne plaće. Cilj je povećanje svih mirovina s time da će manje mirovine rasti više, dok je povećanje manje za najviše mirovine, poput onih bivših saborskih zastupnika, i ostalih u najvišem rangu mirovina.


– Želimo da naši umirovljenici s najmanjim mirovinama mogu imati dostojanstven život. Socijalna pravda, kao jedna od Ustavnih vrednota, ne može se ostvariti dok se ne osigura dostojanstven život umirovljenika uz značajno povećanje mirovina i njihovog standarda, rekao je ovom prilikom Boris Lalovac

I.K.