Vjernici proslavili blagdan Preobraženja Gospodnjeg

U povodu blagdana Preobraženja Gospodnjeg u grkokatoličkoj crkvi u Jastrebarskom sinoć je održano svečano liturgijsko slavlje koje je predvodio mons. Milan Stipić, vladika Križevačke eparhije.

Vjernici u našem gradu proslavili svečanim liturgijskim slavljem i proštenjem blagdan Preobraženja Gospodinovog u grkokatoličkoj crkvi u Radničkoj ulici u Jastrebarskom. Svečanu božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga služio je biskup Milan Stipić, u zajedništvu sa župnikom o. Marijanom Jeftimovim i brojnim grkokatoličkim i rimokatoličkim svećenicima.
Biskup Stipić je u propovijedi istakao kako je Isus često noću bdio sam ili sa svojim učenicima, pa je tako i otišao s Petrom, Ivanom i Jakovom na visoku goru Tabor kako bi u bdijenju razgovarali s Bogom.

-Tom prigodom Isus im je otkrio dio svoje božanske slave pokazavši im svoje proslavljeno lice. Na taj način ih je htio ohrabriti za dane muke i smrti koji uskoro dolaze, ali i dati im do znanja kako je kraljevstvo Božje daleko iznad onoga što zemaljskim očima vidimo. Nama kršćanima je ovaj blagdan poziv da se s vremena na vrijeme uputimo na osamu u molitvu gdje ćemo i mi, u tišini svoga srca i molitvom gledati ljepotu taborske svjetlosti. Visoka gora je simbol za mjesto koje je odijeljeno od svijeta, tamo gdje čovjek, ostavivši vrevu i probleme svakidašnjice, može naći mir u duši i stvoriti molitveno raspoloženje. Bog najvažnije stvari čovjeku govori u tišini i po molitvi koja proizlazi iz srca u kojem stanju mir i staloženost, rekao je biskup Stipić.

Blagdan Preobraženja Gospodnjega spada u dvanaest velikih godišnjih svetkovina bizantskoga obreda, u čijoj je teologiji i duhovnosti osobit naglasak na preobraženje ljudske pale naravi u sliku, ikonu Božju na koju je čovjek stvoren, te na nestvorenu božansku svjetlost kojoj se preobrazbom života i srca približavamo.

Već tradicionalno na blagdan Preobraženja Gospodinovog blagoslovljeno je grožđe.

Među brojnim vjernicima liturgijskom slavlju prisustvovala i zamjenica jaskanskog gradonačelnika Nikolina Ribarić.
I.K.