Visoka nagrada i priznanje za Dragutina Fabijanića i Gorana Jurkovića

U petak, 17. prosinca prilikom obilježavanja Dana Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga uručene su najviše nagrade Društva, a među ostalima primili su ih Dragutin Fabijanić i Goran Jurković iz Glazbene škole Jastrebarsko.

Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga već preko 70 godina okuplja glazbene i plesne pedagoge, a od 1997. dodjeljuje nagrade za životno djelo i godišnje nagrade, priznanja pedagozima koji odlaze u mirovinu i nagrade najuspješnijim školama . Ove godine svečani koncert i dodjela nagrada održani su 17. prosinca u karlovačkom Zorin domu.

Posebno priznanje za doprinos glazbenom obrazovanju uručeno je dosadašnjem ravnatelju Glazbene škole Jastrebarsko profesoru Dragutinu Fabijaniću. U obrazloženju priznanja ističe se da je Fabijanić kao ravnatelj škole od njezinog osnivanja 2003. pa sve do 2021. Postavio čvrste temelje razvoja glazbenog obrazovanja djece u našem gradu. Učenici i profesori Glazbene škole Jastrebarsko u tom su periodu ostvarili brojne i uspješne rezultate na regionalnim i državnim natjecanjima, a od 2016. škola je jedan od domaćina natjecanja Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. U rujnu ove godine profesor Fabijanić otišao je u zasluženu mirovinu ostavivši iza sebe neprocjenjiv trag za razvoj glazbenog obrazovanja, glazbene umjetnosti i glazbene kulture u gradu Jastrebarskom.


Godišnju nagradu Društva ovom je prilikom primio i profesor Glazbene škole Jastrebarsko Goran Jurković, kao vrstan glazbeni pedagog čiji učenici redovito osvajaju visoke nagrade na Međunarodnim i državnim natjecanjima. S kolegama pokrenuo je uspješnu Školu saksofona u Jastrebarskom čiji je stručni voditelj od 2018. godine. Predavač je na stručnim seminarima u zemlji i inozemstvu i član ocjenjivačkih komisija na raznim natjecanjima. Kao glazbenik nastupao je diljem svjetskih pozornica, na ljetnim festivalima te Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu.

-Rijetko kada jedna glazbena škola u jednoj godini primi dvije nagrade. Čestitam profesorima Fabijaniću i Jurkoviću na ovako visokim nagradama što je i veliko priznanje za Glazbenu školu Jastrebarsko, rekla nam je nakon Dana hrvatskih glazbenih i plesnih pedagoga ravnateljica jaskanske glazbene škole Iva Barač.
I.K.