Vinari pozvani na očuvanje vinogradarske obitelji

Željko Pavković: „Projekt Plešivičkog vinogorja nije samo projekt temeljen na poslovnim rezultatima, to je zajednička briga o nasljeđu koje smo mi dobili od svojih djedova i pradjedova, a koje na ovaj način čuvamo za svoju djecu i unuke“

Najveći vinari okupili su se na sastanku koji je uz Pavkovića inicirao gradonačelnik Zvonimir Novosel i jednoglasno iskazali podršku projektu čiji je put izazovan i trnovit, no utemeljen na osjećaju odgovornosti i zajedništva. Gradonačelnik Novosel istaknuo je upravo tu odgovornost kao presudnu nit za uključivanje i podršku Grada, za što je, istaknuo je, dobio apsolutnu podršku Gradskog vijeća, odnosno svih vijećnika neovisno o političkoj pripadnosti i boji dresa. Gradonačelnik je pojasnio kako je Željko Pavković došao u pravom trenu, kad je poslovanje bivše Poljoprivredne zadruge Plešivica došlo do samog ruba, a Grad je prepoznao važnost očuvanja njezine imovine i djelatnosti u rukama lokalne zajednice, umjesto da to bude vanjski vlasnik.
„Postojala je realna opasnost da se kroz nekoliko godina na policama supermarketa može kupiti nekvalitetno vino s etiketom Plešivice, proizvedeno tko zna gdje i od tko zna koje sirovine. Željko Pavković svojom je inicijativom to za sad spriječio, no uspjet ćemo očuvati brand koji stvarate upravo vi, samo zajedničkom odgovornošću“, naglasio je gradonačelnik.
Sva imovina Zadruge prodana je odlukom njezine Skupštine novom trgovačkom društvu za iznos od 2,1 milijuna kuna. Pavković je predstavio poslovni plan koji uključuje rekonstrukciju zgrade, organizirani otkup grožđa isključivo s područja plešivičke podregije, obnovu vinograda, otvaranje kušaone i vinoteke gdje bi bila zastupljena vina cijele podregije te otvaranje Centra za komunikaciju i izmjenu informacija.
„Proizvodnja vina s etiketom Plešivičkog vinogorja nije prioritet, a nadam se da neće za time biti niti potrebe. Vino će se proizvoditi ukoliko vi nećete moći otkupiti sve grožđe s područja podregije Plešivica. Upravo to je cilj ove inicijative – mi želimo biti spona između malih proizvođača, vinogradara koji nemaju osiguran otkup sirovine i vas, proizvođača, koji primarno želite kupovati sirovinu s Plešivice“, dodao je Pavković.
Vinari su iskazali podršku ovoj inicijativi, no svjesni su kako je put do realizacije ciljeva dug. Ukazali su na glavne probleme, krčenje vinograda ponajprije iz razloga što mali vinogradari nemaju kapaciteta za njihovo održavanje, ponajprije zbog mehanizacije. Ako će Plešivičko vinogorje kontrolirati ulaz sirovine i brinuti o otkupu grožđa s Plešivice, a time i utjecati na podizanje novih nasada, suglasni su, to će svakako doprinijeti podizanju kvalitete i etabliranju Plešivice kao regije.
Očuvanje tradicije kroz moderni poduzetnički impuls osnovna je vodilja novoosnovanog trgovačkog društva Plešivičko vinogorje d.o.o., a osmišljeno je na širokoj platformi ulagača. Svi su pozvani na uključivanje, bilo kao udjelničari (minimalan ulog 15 tisuća kuna, a maksimalan 375 tisuća kuna) ili uključivanjem u samu provedbu projekta (poslovni plan, marketinške aktivnosti…). Upravo na taj način želi se omogućiti da većinski vlasnici budu građani, odnosno lokalno stanovništvo. To daje i dodanu vrijednost projektu koji će omogućiti da vrijedno nasljeđe bude dano na upravljanje lokalnoj zajednici.
P.A.