Veliki broj natjecatelja dolazi na Krabat Trail

Na premijernom izdanju nove trail utrke Krabat Trail okupit će se preko 270 prijavljenih natjecatelja iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ova nova utrka u organizaciji Društva za sport i rekreaciju Jastreb extreme na području parka prirode Žumberak Samoborsko gorje zainteresirala je veliki broj zaljubljenika u ovakav vid sportsko rekreacijskog natjecanja i boravka u prirodi.
Utrka će se održati 19.03.2022. sa startom i ciljem u Sošicama na trail stazama u tri duljine, 9 km, 18 km i 36 km, a prolazit će najljepšim dijelovima Žumberka.

Naziv Krabat Trail, proizašao je iz želje organizatora da uz prekrasnu prirodu Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje promovira i znamenite i poznate ljude koji su podrijetlom sa Žumberka, a imali su i značajnu ulogu kroz povijest.

Jedan od njih je svakako i Janko Šajatović Krabat, rođen u selu Jezernice pokraj Sošica. Žumberački uskok i plemić, neustrašivi ratnik koji se borio i protiv Turaka i Francuza, služio Saskim knezovima i budućim kraljevima, obrazovan, naočit, plavook, visok, za sjevernjake egzotičan južnjak. Sve to bio je Hrvat Janko Šajatović Krabat kojem se Nijemci klanjaju već 300 godina, a tijekom povijesti pripisana su mu i mistična svojstva, mogućnost letenja i čaranja te predaja da iz zrna žita može stvarati vojnike. Danas je brendiran do te mjere da cijela jedna regija u Saskoj nosi naziv Krabat-Region, po njemu se nazivaju festivali, pivo, sirevi, likeri, rade predstave. Jurij Brězan i Otfried Preußler utkali su ga u romane, a Preußlerov je postao i obvezna lektira u cijeloj Njemačkoj, te bestseler preveden na 17 jezika, ali ne i na hrvatski. I tu nije kraj. Godine 2008. i Hollywood se pozabavio našim Jankom, te snimio film “Krabat and the Legend of the Satanic Mill”. Nažalost mi u Hrvatskoj o njemu znamo jako malo ili gotovo ništa.


Veliku pomoć u samoj priči oko ovog velikog čovjeka, njegovog lika i dijela nam je pružila gospođa Monika Braćika, potomak samog Krabata, te osoba koja promovira ne samo lik i djelo Krabata, nego živi, predstavlja i odnosi se prema Žumberku kako bi se svi trebali odnositi.
Nadamo se da će naša utrka pomoći kako bi što više ljudi upoznalo povijest ovog velikog i plemenitog čovjeka i da će pridonijeti promociji cijelog područja Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje.
Mladen Budinšćak