Velika Gorica će biti glavni grad Zagrebačke županije

http://www.jaska.hr/images/content/v_28559.jpg

13.03.2021. Mihael Zmajlović će kao budući župan učiniti Veliku Goricu glavnim gradom Zagrebačke županije, a kroz decentralizaciju i bolju organizaciju osigurati pokrivenost županijskih službi na području svih 9 gradova i 25 općina

„Zagrebačka županija je jedina županija u Republici Hrvatskoj koja nema sjedište na svojem teritoriju, već na području drugog grada. Naime, radi se o Zagrebu, koji ima status grada i županije. Ključne se odluke donose u hotelu, a aktualni župan Stjepan Kožić, već 20 godina, vlada načinom na koji je otuđio Županiju od svojih stanovnika“ – naglasio je Zmajlović. Istaknuo je kako je i najavu svoje kandidature organizirao upravo ispred zagrebačkog hotela, kako bi i simbolički ukazao da je nakon 20 godina došlo vrijeme za check-out, odnosno odjavu iz hotela i staromodnog vođenja županijom. „Svaki grad i općina mogu imati svoje mjesto u sustavu upravljanja županijom. Umjesto skupe najamnine, treba iskoristiti prazne državne i gradske prostore te približiti službe građanima kroz digitalizaciju usluga. Turistička zajednica ili poduzetnički centar trebaju funkcionirati kao “uredi za van”. Velika Gorica kao najveći grad treba postati sjedište županije“ – istaknuo je Zmajlović, upravo u središtu Velike Gorice, gdje je na ovu temu organizirana konferencija za novinare.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28560.jpg

Trenutno je u Zagrebačkoj županiji zaposleno oko 300 ljudi koji sjede na tisućama kvadrata unajmljenog uredskog prostora. „Imamo situaciju da pročelnica ima svoju kancelariju, uz nju je tajnica koja ima svoju kancelariju i tako u nedogled. Uz to, tu su i kilometri hodnika. To je u današnje vrijeme potpuno ne racionalan način korištenja prostora. Istovremeno, u Velikoj Gorici ima praznog i neiskorištenog prostora, od kojih je dio i u državnom vlasništvu. I u drugim gradovima ima puno neiskorištenog prostora, pogotovo u starim zgradama koje propadaju, a kroz davanje javne namjene mogu se povući sredstva za njihovu obnovu.“ – istaknuo je Zmajlović i naglasio primjer Svetog Ivana Zeline, čiji centar grada ima problem sa zgradama koje su pod konzervatorskom zaštitom i rješenje za njihovu obnovu je upravo davanje javne namjene.
Dodatno, važno je napraviti decentralizaciju i odjele što više razmjestiti diljem županije, a građanima osobni dolazak do službenika svesti na minimum i kroz pametna rješenja bolje ih povezati i ponuditi digitalne usluge. Turistička zajednica umjesto u uredima u Preradovićevoj u Zagrebu treba funkcionirati po principu „ureda za van“ i seliti se po gradovima, gdje ionako postoje prostori TZ-a. Razvojna agencija i poduzetnički centar su sada u Ulici grada Vukovara, a više bi imalo smisla da su u Svetoj Nedelji i Samoboru, koji su mjesta od velikog interesa za investitore. Onim investitorima koji zbog nekog razloga ne realiziraju svoju investiciju, ne smije se dopustiti da odu, već im prezentirati i druge poslovne zone i pomoći da se investicije realiziraju na području Zagrebačke županije.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28561.jpg

Ovakvih primjera ima puno, a Zmajlovićev je plan sve decentralizirati, kako bi koristi imali svi gradovi, uz ove nabrojene i Zaprešić, Vrbovec, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Dugo Selo te općine poput Brdovca i drugih.
Za sve ovo potrebne su i određene formalne radnje. Stoga, Zmajlović najavljuje da će, čim postane župan, inicirati izmjenu statuta Zagrebačke županije i promjenu zakonske regulative, koja će omogućiti da Velika Gorica bude sjedište i glavni grad Zagrebačke županije, a da se, također, kroz decentralizaciju i bolju organizaciju osigura pokrivenost županijskih ureda na cijelom području. Na taj način bi koristi imali stanovnici u svih 9 gradova i 25 općina Zagrebačke županije.

SDPZŽ