Vazmeno bdijenje i Uskrs u Svetoj Jani


03.04.2021. Na Veliku subotu Crkva se spominje Isusova boravka u grobu. To je dan velike tišine i sabranosti, dan bez liturgije kada vjernici obilaze “Kristov grob”. Tako je bilo večeras i u Svetoj Jani

Velika subota je dan Kristova počinka u grobu i treći dan vazmenog trodnevlja. Vjernici se prisjećaju Kristove muke i žrtve, mole u tišini, obilaze “Kristov grob” i čekaju Vazmeno bdijenje. Tako je večeras bilo i u Svetoj Jani gdje su se okupili mještani svetojanskih sela. Velečasni Josip Gonan već po običaju na početku je održao blagoslov uskrsne svijeće i naložene vatre, a potom su u lijepo uređenoj i cvijećem okićenoj dvorani započela pjevanja i čitanja, a potom i vazmeno bdijenje nakon kojeg se odlazi kući s blagoslovljenom svijećom.

Lijepo je bilo vidjeti veliki broj mještana, osobito onih mladih koji su obilazili “Kristov grob” koji je ove godine upriličen na samom ulazu u crkvu sv. Ane koja se nažalost od potresa krajem prošle godine ne koristi za misna slavlja. Za tu svrhu je prije uskrsnih blagdana posebno uređena velika dvorana mrtvačnice iz koje je maknut odar i ona sada služi za održavanje euharistija. Bilo je dosta prijepora oko toga gdje će se održavati mise od kada se ne koristi crkva. Kapelica u Dragi Svetojanskoj nažalost premalena je, a u ovo vrijeme pandemije nije se moguće u njoj pridržavati epidemioloških mjera. Stoga je župnik odlučio da se misna slavlja održavaju u prostoru mrtvačnice što je pak smetalo nekim župljanima, posebno zbog odra u velikoj dvorani. Sada je odar uklonjen, dvorana je lijepo uređena i vjerujemo da je sada ovaj prostor svima prihvatljiv. Istog je mišljena i svetojanski župnik Josip Gonan koji je u razgovoru posebno zahvalio Gradu i gradonačelniku Zvonimiru Novoselu, njegovom zamjeniku Stipi Bučaru, gradskom vijećniku iz Svete Jane Milanu Frkonji i direktoru Groblja Jastrebarsko Adamu Vuksanu, što su izašli u susret župi Sveta Jana i pripremili dvoranu za održavanje misnih slavlja.

-Ovih dana sklonjen je odar u pomoćnu prostoriju koji je smetao nekim župljanima jer se nisu osjećali ugodno u ovom prostoru. Sada je i to riješeno i vjerujem da će se strasti smiriti jer svetojanski vjernici imaju sada jedan lijepi prostor za obavljanje misnih slavlja u velikoj i lijepo uređenoj dvorani s velikim platoom ispred s kojeg se vidi oltar i svećenik i misa se može pratiti kao da je i u crkvi, rekao nam je velečasni Gonan. “Mnoge župe nakon potresa u Zagrebu bile bi presretne kada bi imale ovakav prostor za održavanje misnih slavlja jer se mise nakon potresa održavaju u neadekvatnim prostorima i garažama bez struje, vode i wc-a. Ovdje vjernici imaju sve to na raspolaganju u najkvalitenijem i najsigurnijem prostoru u Svetoj Jani i još k tome je veliki trg ispred”, ističe župnik Gonan koji vjeruje da će se sada smiriti strasti i da više nema zapreke da župljani ne budu jedinstveni.

Po onome što smo vidjeli na veliku subotu u Svetoj Jani, te u razgovoru s mještanima, Uskrs će se i ovdje dočekati s velikom ljubavlju prema Isusu, ali i bližnjima koji nas okružuju.
Na bijelu nedjelju misno slavlje i proštenje bit će održano u kapelici u Dragi Svetojanskoj, rekao nam je velečasni Josip Gonan.

I.K.

TAGOVI | vlč. Josip Gonan | Župa Svata Jana