Uz knjige od sada i besplatno sjemenje za sadnju


U Malim besplatnim knjižnicama koje je Kreativni studio Zvrk u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazalištem Škrabe postavio u Jastrebarskom i Klinča Selima od ovoga se tjedna mogu uzeti, ali i donijeti vrećice sjemenja cvijeća, začina i povrća.

Mala besplatna knjižnica je kraj Osnovne škole “Ljubo Babić” u Jastrebarskom postavljena u ožujku 2019, a u ožujku 2020. postavljena je Mala knjižnica kraj dječjeg igrališta i Osnovne škole Klinča Sela. Uskoro će biti postavljene još dvije Male knjižnice, kraj stadiona Marijan Bradvić u Jaski te u Krašiću, a sve u sklopu programa za poticanje čitanja i pisanja kod djece i mladih “Vrelo zavičaja”.
Novom Eko-bio programu Kreativnog studija Zvrk “Livada iz sna” cilj je očuvanje prirode i bioraznolikosti. U sklopu programa organizirat će se radionice i predavanja namijenjena djeci i mladima na kojima će im se pružiti prilika da saznaju više o raznim područjima ekologije i zaštite prirode te da sami izrade predmete upotrebne vrijednosti od prirodnih i recikliranih materijala. Radionice će provoditi renomirani stručnjaci i pedagozi iz područja biovrtlarstva, ekologije i zaštite prirode.

Program “Livada iz sna” započeo je postavljanjem kutija sa sjemenjem u Malim besplatnim knjižnicama, a dio sjemenja koje se može tamo naći donirala je udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” iz Novog Sela Rok kraj Čakovca. O važnosti sijanja cvijeća, začina i povrća u svibnju učenicima 1. a razreda Osnovne škole Klinča Sela govorila je voditeljica programa i predsjednica Zvrka Klementina Škrabe, a djevojčice i dječaci s oduševljenjem su vrećice sjemenja odnijeli svojim kućama kako bi ga zasadili u svoje vrtove. Mali Klinčaselci kutiju za sjemenje obojali su uz pomoć učiteljice Marije Brajković te knjižničarke Sanje Šušnjara Raić. U jaskanskoj školi kutiju za sjemenje obojali su mali knjižničari pod vodstvom školske knjižničarke Sandre Marković Čukoić.

Uz knjige i slikovnice tako od sada u Malim besplatnim knjižnicama možete naći i sjemenje. Pozivamo sve stanovnike Jaske i Klinča Sela da slobodno uzmu knjige i sjeme, ali i da donesu svoje knjige i vrećice sjemenja u Male besplatne knjižnice za nekog drugog.