Uspješno proveden 1. Vatrogasni uspon na Japetić 2021.

U organizaciji Vatrogasne zajednice grada Jastrebarsko, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zvonimira Novosela na prostoru Parka prirode Žumberak uspješno je organiziran i proveden 1. Vatrogasni uspon na Japetić.

Zbog nemogućnosti organiziranja gradskog vatrogasnog natjecanja i organiziranja događaja s većim brojem sudionika većeg Vatrogasna zajednica grada Jastrebarsko organizirala je tako 1. Vatrogasni uspon na Japetić. Uspon je održao u nedjelju 5. rujna 2021. godine u vremenu od 9.00 do 12.00. sati na planinarskoj stazi „Šumski dvor – Japetić“.

Ova svojevrsna vježba bila je natjecateljskog karaktera organizirana s ciljem provjere operativne spremnosti i ispravnosti vatrogasne opreme vatrogasnih postrojbi, provjere uvježbanosti vatrogasnih snaga prilikom taktičkog nastupa gašenja požara otvorenog prostora u otežanim (brdovitim) uvjetima, provjere koordiniranosti i komunikacije vatrogasaca na terenu, provjera zajedničkog djelovanja više vatrogasnih postrojbi, te na kraju ne manje važno uslijed pandemije i međusobno druženje i razmjena iskustava vatrogasnih postrojbi članica VZG Jastrebarsko.


Vatrogasni uspon za Japetić bio je organiziran samo za vatrogasne postrojbe iz grada Jastrebarskog, te je tako ukupno nastupilo 36 natjecateljskih grupa u četiri kategorije. Tako je nastupila vatrogasna postrojba DVD-a Cvetković sa 7 grupa, DVD-a Petrovina sa 6 grupa, DVD-a Gornji Desinec sa 4 grupe, DVD Domagović, DVD Črnilovac, DVD Sveta Jana, DVD Guci sa dvije grupe, te DVD Novaki, DVD Gornja Reka, DVD Dragovanšćak, DVD Čabdin, DVD Donji Desinec, DVD Jastrebarsko, DVD Plešivica, DVD Zdihovo, DVD Volavje i DVD Belčići sa jednom natjecateljskom grupom. Pravila za uspon osmislili su članovi povjerenstva za natjecanja, a natjecanje provodili vatrogasni suci VZG Jastrebarsko. Za sigurnost vatrogasaca brinuli su interventni timovi iz DVD-a Jastrebarsko, DVD-a Sveta Jana i DVD-a Petrovina, te članovi Gradskog društva Crvenog križa Jastrebarsko.

Vatrogasni uspon je odlično prihvaćen kod vatrogasnih operativaca, pohvaljen je od svih prisutnih gostiju i uzvanika, također je u pozdravnom govoru u ime pokrovitelja Zvonimira Novosela predsjednik Gradskog vijeća Jastrebarsko Leon Bastašić uputio čestitke i pohvale na organizaciju i provedbu Vatrogasnog uspona.

Kako je 1. Vatrogasni uspon bio natjecateljskog karaktera na kraju su pobjednicima uručene medalje i pehari koje su uručili predsjednik Gradskog vijeća Leon Bastašić i predsjednik VZG Jastrebarsko Željko Popović.

U kategoriji muški A prvo mjesto osvojila je grupa DVD-a Gornji Desinec, drugo mjesto DVD Donji Desinec, a treće mjesto DVD Petrovina 2. U kategoriji muški B prvo mjesto osvojila je grupa DVD Petrovina 5, drugo mjesto DVD Petrovina 6, a treće mjesto DVD Jastrebarsko. U kategoriji žene A i žene B prva mjesta su osvojile grupe DVD-a Gornji Desinec.

Na završetku natjecanja Vatrogasna zajednica grada Jastrebarskog vrlo je zadovoljna sa svim vatrogasnim grupama i provedenom novom aktivnosti koja će se sigurno ponoviti i dogodite, te se već sada planira da se Vatrogasni uspon Japetić dodatno promovira i proširi na vatrogasne grupe iz Zagrebačke županije i šire.
VZGJ