Uspješno održana međunarodna trail utrka Žumberak Trail 2021.

Ova velika sportska manifestacija održana je 20.i 21. Kolovoza, a većina natjecatelja je u grad Jastrebarsko i okolicu pristigla dan-dva ranije.

Na utrci je bilo prijavljeno preko 750 natjecatelja iz 13 država, a trčalo se po divljim putovima, planinarskim stazama, vinogradima, šumama, makadamima te poprilično zahtjevnom terenu prekrasnog Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje. Trčalo se na stazama različitih dužina s različitim vremenima i mjestima startova. Tako je najdulja Ultra utrka od 104km startala već u petak 20.kolovoza u 23 sata iz mjesta Medven Draga, općina Žumberak, kao i Duga staza od 42km koja je također startala na istom mjestu ali dan kasnije. Subota je bila predviđena za start još dvije utrke u duljini od 15 i 8km, gdje je dulja utrka startala na Plešivičkim Poljanicama, a kraća u Perivoju dvorca Erdödy gdje je bio i cilj svih utrka, te i samo središte ove manifestacije.

Ovaj sportsko-manifestacijsko turistički proizvod aktivno je predstavio izuzetno bogate brojne turističke i ekonomske vrijednosti jaskanskog kraja o čemu svjedoči maksimalna popunjenost smještajnih kapaciteta grada Jastrebarskog i okolice te susjednog nam Samobora .

Od ranog subotnjeg jutra veliki broj natjecatelja sa svojom pratnjom ispunio je Perivoj dvorca Erdödy te je taj dan proveden u cjelodnevnom druženju i zabavi. Tijekom dana natjecatelji su dolazili na cilj u popularni jaskanski park, a zadnji natjecatelj dočekana je nešto iza 22:30h.
Organizatori, Društvo za sport i rekreaciju Jastreb extreme, izuzetno su zadovoljni ovogodišnjom organizacijom i odazivom natjecatelja unatoč propisanim i ograničavajućim mjerama. Velikim trudom svi članovi udruge i brojni volonteri i ove su godine gradu Jastrebarskom osigurali jednu veličanstvenu i brojnu manifestaciju koja pozicionira naš grad, a i okolicu u sam vrh trail trčanja u cijeloj regiji.

Od trkača svakako treba izdvojiti dvoje natjecatelja iz Egipta, Neena Hwaidak i Omar EL Sawy koji su nastupili na stazi od 104km te se pritom po prvi puta susreli sa ovakvim okolišem i ovakvim trkačkim uvjetima, a svakako i ovakvom stazom.
Ovogodišnji najbolji natjecatelji na stazama su bili:

ŽUMBERAK TRAIL 2021 pobjednici
REKREATIVNA STAZA
Muški
1. Josip Domjančić
2. Andrej Slugečić
3. Leon Crnković
Žene
1. Dora Delić
2. Renata Kožar
3. Nada Ozimec

KRATKA STAZA
Muški
1. Filip Turk
2. Mateo Ledinski
3. Boško Mandić
Žene
1. Kristina Tenšek
2. Renata Hršak
3. Jasna Mikulić


DUGA STAZA
Muški
1. Matija Lisec
2. Josip Stipčević
3. Branko Hanžek
Žene
1. Ines Bašić
2. Maja Urban
3. Vesela Brajković


ULTRA STAZA
Muški
1. Igor Rudan
2. Zoran Kurdija
3. Josip Meštrić
Žene
1. Danijela Horvat
2. Ana Tomazin
3. Neena Hwaidak

EKIPNO NATJECANJE
1. 100% trail
2. ZAGORCI…I TO JE TO!
3. AK Plitvice


Svakako treba naglasiti da se ova manifestacija se ne bi mogla održati da nije bilo potpore : Grada Jastrebarskog, Turističke zajednice grada Jastrebarskog, Sportske zajednice grada Jastrebarskog, Turističke zajednice grada Samobora te Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije.
Nažalost i ove godine je kao i prethodne izostala potpora Zagrebačke županije i Turističke zajednice Zagrebačke županije, te usprkos danim obećanjima nažalost ne podržavaju i ne daju nikakvu potporu ovoj velikoj manifestaciji koja je važna i vrlo bitna ne samo za grad Jastrebarsko već i za Zagrebačku županiju i cijelu ovu regiju.
Završetkom ove manifestacije nisu završile obaveze članova udruge i već spomenutih volontera. Odmah se krenulo u čišćenje staza i skidanje oznaka na cijelom području Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje. U toku godine organizirat će se i nekoliko manjih ekoloških akcija uklanjanja odbačenog otpada i uređenja zaraslih planinarskih staza kako bi bili što spremniji za sljedeću godinu.
Mladen Budinšćak