Uspješan jaskanski EU projekt

EU projekt “Sa STEMom raSTEMo” u proteklih nekoliko mjeseci predstavljen je u dvadeset i jednom gradu diljem Hrvatske, a to je samo dio aktivnosti koje se provode u okviru ovog dvogodišnjeg znanstvenog projekta

Opremljena je multifunkcionalna učionica u Centru za kulturu Jastrebarsko, oformljen  je “Znanstveni park” u Jastrebarskom, educirani su voditelji za provođenje znanstvenih radionica, održano je niz edukativnih radionica za jaskanske mališane i školarce, a autorica projekta prof. Nikolina Ribarić, voditeljica projekta Mateja Baltorinić i  informatičar Tomislav Pavić, uz pomoć volontera Društva naša djeca Jastrebarsko, održali su, dinamične i poučne poludnevne radionice  iz biologije, kemije, fizike, informatike i robotike u 21 školi u gotovo svih 20 hrvatskih županija.

Ovom je projektu, koji se temelji na pozitivnom iskustvu Društva naša djeca Jastrebarsko u provođenju radionica “Mali znanstvenici”, 2020. godine odobreno 2.259.276,71 kn bespovratnih sredstava na pozivu “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a”  iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Društvo naša djeca Jastrebarsko, a partneri su Centar za kulturu Jastrebarsko i Institut Ruđer Bošković, a edukativni program projekta je verificiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

„Ono što nas razlikuje od većine sličnih projekata je njegova nacionalna komponenta. Željeli smo proširiti naša znanja i iskustva, izaći iz lokalnih okvira te svoj model inovativnog pristupa znanosti što uspješnije podijeliti s djecom i kolegama u školama svih dijelova Hrvatske. U tome smo i uspjeli! To su nam potvrdile reakcije učenika u Bariloviću, Dugoj Resi, Požegi, Ivancu, Kutini, Pirovcu, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Potpićanu, Malom Lošinju, Sisku, Čakovcu, Pitomači, Koprivnici, Đakovu, Pagu, Pisarovini, Novoj Rači, Dubrovniku, Zaboku i Gospiću – zaključuje autorica projekta “Sa STEMom raSTEMo” prof. Nikolina Ribarić.


Projekt se provodi do kraja ove godine, a financira se iz Europskog socijalnog fonda na način da 85% iznosa sufinancira EU, a 15% iznosa Vlada Republike Hrvatske.

Ljljana Hranilović Meštrić