Uspješan informatičar!


Dvadeset sedmogodišnji Jaskanac, Antonio Šajatović, uspješan je informatičar. Dio siječnja ove godine proveo je u SAD-u.

Tom je prilikom uz poslovno iskustvo i turistički upoznao New York gdje je bio smješten, a posjetio je i Washington D.C. Antonio je u mladosti poput mnoge djece u Jastrebarskom volio sport. Nogomet je igrao u mlađim kategorijama Vinogradara i Jaske, a jedno je kratko vrijeme trenirao stolni tenis i kod osnivača Mire Zdunića u Jastrebarskom borilačku vještinu Urbana sistem (moderni stil samoobrane sastavljen od najefikasnijih elementa različitih borilačkih vještina). Mnogo vremena i truda je posvetio svojem obrazovanju, studirao je na FER-u u Zagrebu, gdje je magistrirao i stekao svoje zvanje. Bio je to idealan povod da porazgovaramo s njim.
Antonio, koliko je teško bilo pronaći zaposlenje nakon Vašeg studija?
-Neposredno prije, a i na diplomskom studiju sam tijekom ljetnih mjeseci radio kao student u struci pa sam već prije prvog zaposlenja imao relevantnog iskustva van istraživačkih projekata na fakultetu. Trudio sam se pokazati interes i istaknuti se još od kraja preddiplomskog studija i sve to mi je omogućilo da pronađem posao kakav sam želio, iz prvog pokušaja, u tvrtki Microblink. FER je inače na glasu po tome da se studenti koji tamo diplomiraju brzo zaposle i drago mi je da sam uspio potvrditi to nepisano pravilo.
Nakon samo dvije godine radnog staža, poslovno ste radili i u SAD-u, kako to?
-Prošle godine je Microblink spajanjem sa dugogodišnjim partnerom, tvrtkom BlinkReceipt iz SAD-a, utvrdio svoju poziciju svjetskog lidera u području računalnog vida temeljenog na umjetnoj inteligenciji. Glavna motivacija za poslovni put je bilo bolje upoznavanje i razmjena iskustava kolega iz Hrvatske i SAD-a te planiranje poslovnih aktivnosti u ovoj godini, a već sad je vidljiv pozitivan utjecaj na razvoj ustaljenih, ali i novih proizvoda. Tijekom pandemije je postalo sasvim normalno imati sastanke preko videopoziva, no i dalje je nezamjenjivo i potrebno imati sastanke uživo u istoj prostoriji.

Antonio na Times Squareu u New Yorku

Kakvi su dojmovi rada u SAD-u?
-Iskustvo je jako slično radu u Zagrebu jer je kultura tvrtke vrlo slična kao u SAD-u. Kao i u Hrvatskoj, i tamo je rad u području informacijskih tehnologija vrlo atraktivan jer pruža mogućnost rada s najnovijim tehnologijama i u najboljim uvjetima, ponajviše jer je potrebno imati istovremeno široko, ali i specijalizirano znanje za koje mislim da se može steći jedino obrazovanjem na fakultetu. Zajedničko kolegama i kolegicama na oba kontinenta jest da su jako pristupačni, ambiciozni i predani svom radu, a sve to čini naš izazovan posao puno ugodnijim, a nerijetko i zabavnim.
Edge promatračnica u New Yorku

Možete nam malo više opisati SAD i New York iz vašeg kuta?
New York je poznat po brzom ritmu i gužvi, kako na cesti, tako i na pločniku. Svatko ide svojim putem i zna kamo ide, što se da vrlo brzo primijetiti i odaje dojam hladnoće, no jednom kad zatražite pomoć oko uputa ili preporuku što s menija naručiti, suočit ćete se sa iznimnom pristojnošću i gostoljubivošću. Porcije hrane su puno veće nego u Europi, a u jednom gradu imate priliku probati jela iz praktički svake kuhinju na svijetu.
Jeste li uspjeli vidjeti nešto od turističkih znamenitosti?

-Vrlo sam zahvalan što sam mogao iskoristiti tjedan dana godišnjeg odmora tijekom kojeg sam uspio posjetiti razne znamenitosti. Jedan dan sam proveo u Washington D.C.-ju gdje sam posjetio Bijelu kuću, zgradu na Capitol Hillu kao i spomenik Abrahamu Lincolnu. Taj grad izgledom i veličinom jako podsjeća na Zagreb, ponajviše jer je zbog propisa maksimalna visina zgrada ograničena. S druge strane, New York je poznat po svojim ogromnim neboderima poput Empire State Buildinga i reklamama na Times Squareu, koje se nikad ne gase. Osim toga, uspio sam posjetiti i široj javnosti manje poznat, ali predivan Roosveltov otok u srcu grada, do kojeg vozi žičara sa Manhattana. Tu je bilo i bezbroj muzeja, od Muzeja suvremene umjetnosti gdje se nalazi originalna slika Zvjezdana noć čiji je autor Vincent van Gogh, do nosača zrakoplova Intrepid gdje je trenutno Enterprise, prvi ikad sastavljen i funkcionalan Space Shuttle. Tijekom šetnje gradom sam s popisa uspio prekrižiti i ugao Nikole Tesle te New Yorker hotel, u kojem je Tesla proveo posljednje godine života. Izdvojio bih još i Wall Street, najpoznatiju burzu na svijetu, spomenik 11. rujna i naposljetku najvišu zgradu u New Yorku, One World Trade Center.
U Washingtonu kod spomenika Lincolnu

Što Vas se posebno dojmilo?
-Najviše me se dojmio panoramski let helikopterom iznad rijeke Hudson, tijekom kojeg sam mogao izbliza vidjeti kip Slobode i Central Park te cijeli Manhattan na dlanu. Osim toga, nikad neću zaboraviti pogled sa Edge promatračnice koja je najviša promatračnica sa otvorenim odjeljkom na cijeloj zapadnoj polutki. Tamo sam bio prije i nakon zalaska Sunca, a mislim da o tome koliko sam bio impresioniran pogledom dovoljno govori činjenica da sam u dva sata provedena tamo snimio preko stotinu fotografija.
Ispred helikoptera prije panoramskog leta iznad rijeke Hudson

Ovo je razdoblje teško zbog zdravstvenih problema i pandemije koja se pojavila u cijelom svijetu, kakve su mjere u SAD-u?
-Obavezno je nošenje maski u zatvorenim javnim prostorima poput muzeja i metroa, a zbog niskih temperatura većina ljudi masku nosi i na otvorenim prostoru. Gotovo je nemoguće da ćete ući u muzej, restoran ili kafić ako nemate potvrdu o cijepljenju, a moram priznati da se svi drže pravila, bez ikakvih iznimki. Zanimljivo je da je svakih par ulica dostupan šator za testiranje, nerijetko čak i PCR test i to sasvim besplatno. Obzirom da je tijekom mog posjeta broj slučajeva zaraženih bio u porastu, svaki dan je prije dolaska u ured bilo obavezno brzo testiranje kako bi se svima omogućio nesmetani rad i smanjio rizik infekcije.
Na ulazu u Grand Central Terminal.

Zdenko Vuković Cena