Usklađenje Proračuna s europskim sredstvima

Jaskanski gradski vijećnici sastali su se po 12. put, a najznačajnija tema sjednice bile su izmjene i dopune Proračuna za 2023. godinu

Rebalans je zapravo tehničke naravi, a najvažnije su izmjene vezane uz bespovratna financijska sredstva u iznosu većem od 10 milijuna Eura koja je Grad osigurao iz Fonda solidarnosti Europske unije za sanaciju prometnica, kao i usklađenje prihoda i rashoda iz prijašnjih godina pa sad Proračun za 2023. godinu iznosi više od 40 milijuna Eura.
Kako su rokovi iznimno kratki, a prema trenutnim informacijama, posljednji rok za provedbu projekta je 30. lipanj, bilo je potrebno osigurati dovoljno sredstava na gradskom računu za pokrivanje svih tih stavki u zadanom roku.

„Europski projekti, pa tako i ovaj, funkcioniraju na način da Grad treba pokriti sve troškove, a potom se sredstva refundiraju iz fondova. U ovom je slučaju to u sto postotnom iznosu. Kako je radova puno, veliki su i iznosi koje je trenutno potrebno osigurati pa ćemo po potrebi uzeti kratkoročnu pozajmicu, a već ovom prilikom mogu najaviti i jesenski rebalans kada ćemo je, po refundaciji sredstava iz Fonda, zatvoriti“, pojasnio je gradonačelnik.
S tim u vezi bilo je potrebno uskladiti i programe Grada, udruga i proračunskih korisnika što je također bila tema ove sjednice, kao i izvješća o radu gradonačelnika za prethodno razdoblje, ali i Centra za kulturu, Gradskog muzeja, Sportske i Turističke zajednice.

Otvorene su i dvije važne teme, a to je obnova dvorca pa je gradonačelnik pojasnio kako je i dvorac još u lipnju prošle godine prijavljen na natječaj Zagrebačke županije za potresnu obnovu, no u međuvremenu je zbog niza nepredviđenih okolnosti koje su nastale tijekom izvođenja radova te izrazito narušene stabilnosti konstrukcije dvorca, ali i kao posljedica potresa došlo do potrebe za izmjenama projekta sukladno važećoj zakonskoj regulativi obnove od potresa.

„Naime, kad je dvorac građevinski jače otvoren, uvidjeli smo kako je na žalost njegovo stanje i lošije no što je to prvotnim projektima bilo predviđeno. U suradnji s konzervatorima i projektantima radimo na izmjeni glavnog projekta, a kako bi građani shvatili o čemu je konkretno riječ, pojasnit ću kako je novom dokumentacijom predviđeno rušenje onih zidova i stropova koje je zapravo nemoguće sanirati. Dokumentacija bi trebala biti dovršena do kraja srpnja nakon čega se očekuje intenziviranje radova“, naglasio je Novosel.

Nadalje, komentirao je i procedure oko isplata šteta od prošlogodišnje elementarne nepogode. Presudom Upravnog suda potvrđeno je, naime, kako Grad Jastrebarsko, temeljem Zakona o općem upravnom postupku, nije prekršio rok prilikom prijava prve procjene štete od elementarne nepogode. Zbog ove administrativne zavrzlame, građani čekaju na isplatu odštete još od jeseni prošle godine, a postoji i realna sumnja da će oni nakon proteka toliko vremena uopće uspjeti ispuniti sve administrativne uvjete i ostvariti pravo na odštetu.

Gradonačelnik je dodao: „Zbog administracije su građani izgubili prvotno pravo prijaviti štetu i za to dobiti adekvatnu odštetu. Na žalost, prošlo je već godinu dana od elementarne nepogode, a iako je Grad u sudskom sporu potvrdio kako ostvarujemo pravo na odštetu, bojim se da će građani ući u koštac s novim birokratskim zavrzlamama. Zbog proteka vremena mnogi su se već morali sami snaći pa se otvara pitanje hoće li oni uopće moći udovoljiti državnim propisima i zahtjevima za dostavom sveobuhvatne papirologije, računa i slično. Pitanje je mora li sustav biti toliko krut kad je u pitanju sudbina ljudi. Poručujem sugrađanima kako ćemo se kao Grad Jastrebarsko založiti da im maksimalno izađemo u susret i pomognemo, no konačna odluka na žalost nije na nama“.

Zatraženo je da se procedura olakša te da se sredstva isplate Gradu Jastrebarskom koji bi donio odluku o raspodjeli sredstava oštećenicima prema utvrđenim kriterijima, a odluka o tome još se čeka.

P.A.