Uključite se u Plešivičko vinogorje do kraja godine!

 

Brojnim zainteresiranima okupljenima u nekadašnjoj Zadruzi na Plešivici predstavljen je projekt Plešivičko vinogorje, a bila je to i prigoda za druženje i okupljanje vinara nakon berbi

Do kraja godine traje, naime, postupak dokapitalizacije ovog trgovačkog društva osnovanog s ciljem unaprjeđenja vinogradarstva i vinarstva u kraju, a na uključivanje su pozvani svi, i to po principu udjelničara.

Propašću i zadnjeg organiziranog udruženja vinogradara, Poljoprivredne zadruge Plešivica, sva je vrijedna imovina, zemljište kao i ova zgrada, dovedena u pitanje. Isto tako, postojala je realna opasnost da sve to otkupi vanjski kupac i ovdje napravi logistički centar za distribuciju vina s etiketom Plešivice. Jednim potezom vratila bi se unatrag cijela priča koju već desetljećima vrijedno grade naši vinari“, pojasnio je inicijator Željko Pavković
Uz podršku Grada osnovano je trgovačko društvo Plešivičko vinogorje koje je otkupilo svu imovinu Zadruge i krenulo s prikupljanjem kapitala. „Želja nam je da ovo bude projekt cijele zajednice, jedinstven u Hrvatskoj i puno šire. Pozivam sve da se uključe do kraja ove godine i budu dio zajedničke priče koju stvaramo za svoju djecu i unuke!“, pozvao je Pavković.

Željko Gregorić, koordinator aktivnosti, pojasnio je na koji je način zamišljena suradnja s vinogradarima i vinarima te dodao kako je važno da se sa svim aktivnostima dogodine krene ranije, kako bi sve bilo spremno do berbi. Upravo savjetovanje i pomoć vinogradarima i vinarima bit će jedna od ključnih aktivnosti, a već ove godine nastojalo se pružiti pomoć kod otkupa i prodaje grožđa.
Trgovačko društvo Plešivičko vinogorje d.o.o. utemeljeno je na širokoj platformi ulagača. Na uključivanje su pozvani svi – proizvođači, poduzetnici, trgovačka društva, jedinice lokalne samouprave, građani, vlasnici vikendica, i to po principu udjelničara s minimalnim iznosom od 15 tisuća kuna, a maksimalnim 375 tisuća kuna.

Prema poslovnim planovima, očekivani rast ulaganja u prvih 10 godina je minimalno od 1,5 do 2 puta od prikupljenog kapitala što daje prinos na ulaganje od 15 do 20% godišnje. Zbog toga je ovo i dobra poslovna prilika.“, dodao je direktor Boris Lacković. „Kad god se ovdje okupimo, velik broj posjetitelja pristane s pitanjem mogu li ovdje kupiti i probati vino. Zbog tog interesa, sigurni smo kako će nakon obnove ovaj reprezentativni objekt privlačiti puno ljudi“, ističe.

Sam objekt uskoro bi mogao krenuti u rekonstrukciju, a građevinska dozvola bit će zatražena još ove godine. Arhitekt Otto Barić približio je prisutnima kako će ona izgledati. Naime, zamišljene su tri zone, vinski podrum, zatim središnji prostor u prizemlju u kojem će biti vinoteka, wine bar, kušaona, odnosno prostor za predstavljanje vinara s područja podregije Plešivica te prostori za poslovne sastanke i urede na katu. „Objekt želimo maksimalno otvoriti prostoru u kojem se nalazi, sa što više zelenila i ušteda energije.“, dodaje Barić.

Važno je spomenuti kako su jaskanski gradski vijećnici jednoglasno u prosincu 2021. godine podržali inicijativu za spas tradicije uzgoja vinove loze u jaskanskom kraju i izglasali osnivanje trgovačkog društva Plešivičko vinogorje d.o.o. u kojem kao udjelničar s 300.000 kuna sudjeluje i Grad Jastrebarsko. „Plešivičko vinogorje više je od projekta. Ovo je priča, vizija, život. U životu nije sve matematika, najbolje stvari radimo upravo sa srcem. Upravo je srce vodeća nit koja povezuje ljude koji su se uključili i koji će tek postati dijelom ovog projekta. Otvoreno srce za naš kraj i otvoreno srce za Plešivicu. Budite dio ove priče!“, pozvao je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

 

Uz predstavnike gradova i općina s područja podregije Plešivica, kao i njihove vinare, pozivu se odazvao zamjenik župana Damir Tomljenović koji je naglasio koliko je ovaj projekt važan. „Projekt će podržati i Zagrebačka županija koja vjeruje u daljnji razvoj podregije i projekt koji će biti primjer povezivanja lokalne zajednice u cijeloj Županiji, ali i puno šire!“, izjavio je.

P.A.