U Zagrebu otvorena izložba Josipa Rubesa

U utorak, 15. veljače 2022. u Galeriji Zvonimir, u Bauerovoj ulici broj 33 u Zagrebu, otvorena je izložba slika uglednog liječnika i slikara, našeg Jaskanca, dr. Josipa Rubesa. Na izložbi se do 11. ožujka mogu razgledati 43 slike apstraktnog ekspresionizma i geometrijske apstrakcije, po kojima je dr. Rubes nadaleko poznat i cijenjen.

Dr. Josip Rubes (Pavlovčani, 1942), specijalist internist dijabetolog i renomirani slikar, diplomirao je 1970. na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, a u Zagrebu je specijalizirao internu medicinu i završio postdiplomski studij iz dijabetologije. Radni vijek proveo je u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama, gdje je 1997. osnovao Centar za dijabetes i djelovao na istraživanju novih lijekova za liječenje šećerne bolesti. Vrsni slikar, jednako uspješan u slikanju krajolika i apstraktnih djela, izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama diljem Hrvatske i inozemstva. Bavi se uspješno glazbom i fotografijom.
Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom surađivao je uspješno s Josipom Rubesom, članom Ogranka Matice hrvatske u Zaboku, u pripremi knjige “Liječnici jaskanskog kraja” autorice dr. Dunje Čop. U knjizi je objavljen prilog o dr. Rubesu, a jedna njegova slika krasi i naslovnicu knjige. Josipova slika njegovih rodnih Pavlovčana i prilog o njemu bit će objavljeni i u knjizi “Jaskanski kraj u slici i riječi” autora Nine Škrabea i Zvonimira Kufrina, koja će u nakladi jaskanske Matice uskoro ugledati svjetlo dana.
Naše članove, prijatelje i sve ljubitelje likovne umjetnosti pozivamo da posjete i razgledaju izložbu Josipa Rubesa u Zagrebu, a nadamo se da ćemo izložbu njegovih djela uskoro moći pozdraviti i u našoj i njegovoj Jaski.
MH