U četvrtak otvorenje Znanstvenog parka


Jastrebarsko će od četvrtka, 25. studenoga imati svoj znanstveni park, čija je realizacija dio EU projekta „Sa STEM-om raSTEMo“ kojega provodi udruga Društvo naša djeca Jastrebarsko u suradnji s Institutom Ruđer Bošković iz Zagreba i Centrom za kulturu Jastrebarsko.

„Znanstveni park“ je formiran na dosad neiskorištenom prostoru dvorišta Centra za kulturu, s ciljem da se javna površina oplemeni interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajima za sve dobne skupine. Sadržaj parka će činiti eksponati koji su interaktivnog karaktera i koji će posjetiteljima pružiti priliku da ih na zanimljiv način pokreću, osluškuju ili mjere, odnosno da si vizualno, taktilno i na druge načine protumače određene znanstvene pojave.

Treba naglasiti da su eksponati projektirani i izrađeni u skladu s propisima Europske unije i certificirani te da prate najviše standarde kvalitete materijala, proizvodnje, kao i sigurnosne standarde upotrebe.
Trajni postav inovativnih sadržaja znanstvenog parka zasigurno će znatno doprinijeti popularizaciji STEM-a na području grada Jastrebarskog, što će biti i osnova za razvoj edukacijskog programa kojega će Društvo naša djeca Jastrebarsko nuditi djeci i mladima, ne samo sa šireg područja Grada Jastrebarskog i susjednih općina, već i iz Zagrebačke i okolnih županija.

Prigodno službeno otvorenje znanstvenog parka u Jastrebarskom bit će u četvrtak, 25. studenoga u 11.00 sati, a u međuvremenu nastavlja se niz znanstvenih radionica za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta koje se održavaju u potpuno opremljenoj multifunkcionalnoj učionici, čija je oprema također financirana sredstvima ovog dvogodišnjeg EU projekta vrijednog gotovo 2,3 milijuna kuna.
U narednoj fazi projekta „Sa STEM-om raSTEMo, sve ovo što se u popularizaciji znanosti među djecom i mladima učinilo na području Jastrebarskog, trebalo bi se kroz adekvatne programe i radionice predstaviti i u školama diljem Hrvatske.
Ljiljana Meštrić