U Jastrebarskom predstavljena monografija KUD-a “Sv. Juraj” Draganić

U Centru za kulturu u Jastrebarskom, sinoć je održana promocija monografije KUD-a “Sv. Juraj” Draganić pod nazivom “85 nam je let”

Autori knjige su Draženka Jagatić, predsjednica KUD-a, Alenke Bujan, zamjenica predsjednice, Goran Majetić, karlovački istraživač, pisac i novinar te Tanja Halužan s Instituta za etnologiju i folkloristiku. Recenzenti knjige su znanstvenici Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, dr. sc. Tvrtko Zebec i dr.sc. Joško Ćaleta, te prof. Josip Forjan ravnatelj Centra za tradicijsku kulturnu baštinu iz Zagreba i Stjepan Nino Škrabe hrvatski književnik, dramatičar i publicist iz Jastrebarskog.

Nakon govora autorica monografije Draženke Jagatić i Alenke Bujan, prigodnim riječima okupljenima su se obratili poznati Jaskanac Stjepan Nino Škrabe hrvatski književnik, dramatičar i publicist, Martina Brumen savjetnica za kazalište, književnost i likovnost Hrvatskog sabora kulture te Nikolina Ribarić, zamjenica gradonačelnika grada Jastrebarsko. U svojim govorima čestitali su Društvu na marljivom radu i uspjesima, a posebno autorima na ovoj vrijednoj knjizi.

Monografija  na više od 500 str. obuhvaća povijest organiziranog amaterskog kulturno-umjetničkog rada u Draganiću. Dakle, ne samo sadašnjeg KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić, već i svih prethodnih amaterskih kulturnih udruženja koja su djelovala na prostoru Župe i Općine Draganić od davne 1934. do 85. obljetnice. Izdanje dokumentira kulturni identitet svakog Draganićaka, dokazuje kako su Draganićaki uspjeli sačuvati folklornu baštinu i tradiciju svoga kraja kroz više od osam desetljeća te kako se u Draganiću, zahvaljujući radu Društva gotovo jedno stoljeće kroz jednu veliku folklornu obitelj živi i gradi zajedništvo.