U Jaski predstavljena knjiga Snježane Agostini


U petak, 22. travnja 2022, na Dan planeta Zemlje, u Glazbenoj školi Jastrebarsko predstavljena je knjiga “Aleja Prvašića – put kojim sam odabrala ići” autorice Snježane Agostini


Na predstavljanju je bilo riječi o samom projektu “Aleja prvašića”, čiji je Snježana Agostini idejna začetnica i autorica, a provodi ga u brojnim naseljima Hrvatske i Europe njezina udruga “Aleja prvašića”.
Ideja projekta je da svake godine svaki prvi razred osnovne škole posadi jedno stablo. Prema statistici školske godine 2017/2018, to znači da bi se u Hrvatskoj svake godine posadilo 3364 stabla za 39.315 prvašića i njihovih učitelja. Snježana Agostini na svojem projektu neumorno radi od 2009, a za njega je dobila i preporuku Ministarstva sporta i obrazovanja. Ona ističe: “Ovaj projekt predstavlja stvarnu mogućnost i rješenje za spas našeg planeta, polazeći od znanstvenih činjenica o vrijednosti jednog posađenog stabla za proizvodnju kisika, očuvanje voda i pročišćenje zraka.”

O Snježani, njezinoj knjizi, njezinom projektu i njezinom sveukupnom svestranom djelovanju u Jaski, Hrvatskoj i Europi, prožetog ljubavlju prema našem gradu, svakom biću i cijelom svijetu, govorili su ravnateljica Glazbene škole Jastrebarsko Iva Barač, književnik Nino Škrabe i predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Klementina Škrabe. Snježanine pjesme pročitale su djevojčica Ana Dejanović, prijateljica Gordana Kušević i legendarna jaskanska vrtićka teta i pjesnikinja Danica Divjak. Profesorice jaskanske Glazbene škole Iva Barač (violina) i Elizabeta Skobe (glasovir) uljepšale su program svojim nastupom.

Predstavljanje Snježanine knjige odisalo je pravim prijateljskim ozračjem, a prikazane su i video poruke podrške autorici profesorica Franciske Schloffer-Schlaffler iz Austrije i Tanje Vesel iz Slovenije. Na predstavljanju su bili nazočni brojni gosti i Snježanini prijatelji, među njima i čelnik jaskanskih obrtnika i umirovljenika Stipe Bučar, direktorica Turističke zajednice Krašić Tajana Jugović Lončarić, cijenjeni ginekolog dr. Tomislav Vitezica iz Kopra i dr. Vinko Vitezica sa suprugom Anom iz Poreča, brojni Snježanini prijatelji i suradnici iz Karlovca, Mihaela Stipetić iz Ogulina, omiljene jaskanske učiteljice i odgojiteljice te mnogi Snježanini prijatelji i članovi obitelji. Napomenimo još da je urednica predstavljene knjige dr.sc. Elvira Mlivić Petrović, a za lekturu je zaslužna Margareta Škrabe.

Kroz program, prepun radosti i dobrih vibracija, umješno su i s puno topline vodile Snježanine prijateljice prof. Slađana Domladovac i Monika Šajatović Bračika. Predstavljanje je završilo Oliverovom pjesmom “Vjeruj u ljubav”, koju je otpjevala cijela dvorana, a u tom naslovu utjelovljena je i najvažnija poruka Snježane Agostini, koja najbolje govori o smislu njezinog djelovanja i njezine knjige.
Knjigu je objavila udruga “Aleja prvašića” u suradnji s jaskanskim ogrankom Matice hrvatske.
Foto: Andrea-Daniela Antičević
MH