U Jaski otvorena prva nogometna Mala knjižnica

U utorak, 15. lipnja povodom 95. rođendana NK Jaska, najstarijeg sportskog kolektiva grada Jastrebarskog i jaskanskog kraja, otvorena je prva nogometna Mala besplatna knjižnica.

Za postavljanje knjižnice zaslužni su Kreativni studio Zvrk, Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i Nogometni klub Jaska, a na prigodnoj svečanosti prisutne su pozdravili predsjednica Zvrka Klementina Škrabe, predsjednik NK Jaska Marin Banković te trener seniora, igračka legenda i jedan od začetnika ideje o jaskanskoj nogometnoj kućici s knjigama Mislav Bradvić.


Prisutni su bili brojni mali i veliki igrači Jaske, predvođeni seniorskim zvijezdama Krunoslavom Všetečkom, Ivanom Borkovićem i kapetanom Josipom Cukovićem te darovitom šampionskom momčadi limača, koja je na nedavno održanom turniru u Crikvenici osvojila pehar za fair-play. Na otvorenju nogometne Male besplatne knjižnice bili su prisutni i jaskanski književnik, veliki navijač Jastrebova i član Predsjedništva jaskanskog ogranka Matice hrvatske Nino Škrabe, predstavnik Ministarstva kulture i medija Robert Gomerac, predstavnik Zagrebačke županije Andrej Krlin, trener seniora i član Upravnog odbora, “dobri duh” Centrale Viktor Šimanović, tajnik kluba i trener limača Danijel Slavić, treneri Petar Bradvić i Mario Radelja te mnogi drugi posjetitelji, prijatelji sporta i roditelji. Malu besplatnu knjižnicu kraj stadiona Marijana Bradvića otvorili su legendarni trener i nogometaš Jaske Mladen Čop i predstavnik Jaskinih limača Tin Strizrep.
Male besplatne knjižnice dio su međunarodnog projekta američke neprofitne organizacije “Little Free Library”, a svoj službeni registracijski broj sada ima i ova jaskanska knjižnica. U svijetu ima više od 120 000 Malih besplatnih knjižnica u više od 90 zemalja, a u njima djeca, mladi i svi ljubitelji čitanja mogu slobodno razmjenjivati knjige. Mogu uzeti knjigu koju žele pročitati, ali i donijeti knjigu koju žele podijeliti s drugima.

Ovo je već treća Mala besplatna knjižnica koju je Kreativni studio Zvrk otvorio u jaskanskom kraju. Prva je kraj Osnovne škole “Ljubo Babić” u Jastrebarskom, druga kraj Osnovne škole u Klinča Selima, a sve tri izradio je urednik Facebook stranice “Jastrebarsko Stare Slike” Goran Ringel. Ovo je prva nogometna knjižnica, a otvorena je u sklopu programa “Kultura & Sport”, kojem je cilj približavanje kulturnih sadržaja sportskoj publici te programa za poticanje čitanja i pisanja “Vrelo zavičaja”. I u ovoj Maloj besplatnoj knjižnici može se, uz knjige i časopise, besplatno uzeti sjeme za sadnju, koje je u sklopu Zvrkovog programa “Livada iz sna” donirala udruga “Biovrt – u skladu s prirodom”. Prigodnu kutiju za sjemenje obojali su mali knjižničari jaskanske osnovne škole, predvođeni knjižničarkom Sandrom Marković Čukoić.

Otvorenje prve nogometne Male besplatne knjižnice pomogli su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Zagrebačka županija, a knjige za Knjižnicu osiguralo je Ministarstvo i jaskanska Gradska knjižnica. U knjižnici se uz dječje knjige i slikovnice mogu naći i knjige za odrasle svih žanrova, glasilo Matice hrvatske “Vijenac”, ali i časopisi i knjige sportske tematike. Pozivamo Vas da posjetite Centralu, zavirite u nogometnu knjižnicu, izaberete neku knjigu ili časopis za sebe, a u knjižnicu donesete knjigu koju želite podijeliti s drugima. Četvrta Mala besplatna knjižnica uskoro će biti otvorena u Krašiću, u suradnji Zvrka, Matice hrvatske i Turističke zajednice Općine Krašić.
MH