U čast ravnatelja Glazbene škole Jastrebarsko

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i Gradsko pjevačko društvo “Javor” pripremili su u petak, 8. listopada 2021, u novootvorenoj Pivnici “Zlatni lav” u centru Jastrebarskog druženje kojeg će se svi prisutni još dugo sjećati.

Povod je bio odlazak u mirovinu dugogodišnjeg ravnatelja i osnivača Glazbene škole Jastrebarsko prof. Dragutina Fabijanića te dolazak na funkciju ravnateljice jaskanske Glazbene škole prof. Ive Barač. Oboje profesora su aktivni članovi jaskanskog Ogranka Matice hrvatske te su uvelike doprinijeli radu i djelovanju ogranka u proteklih 11 godina.

Predsjedništvo jaskanske Matice pojačano članicom Nadzornog odbora i ravnateljima Glazbene škole Jastrebarsko (slijeva): Nino Škrabe, Stjepan Volarić, Iva Barač, Želimir Hrković, Radmila Stanković, Josip Falica, Klementina Škrabe i Dragutin Fabijanić

Dragutin Fabijanić i njegova Glazbena škola bili su domaćini brojnih Matičinih akcija, ali i česti suradnici na programima koje su Matica i “Javor” organizirali na području Jastrebarskog i jaskanskog kraja. Iva Barač redovito nastupa na Matičinim programima (na poetsko-glazbenom programu “Svetom Duhu na čast” nastupila je čak 11 puta), a od 2017. je dirigentica i voditeljica Gradskog pjevačkog društva “Javor”, koje djeluje u sklopu Matice.
Član Predsjedništva jaskanske Matice i slikar Josip Falica predaje Dragutinu Fabijaniću na poklon jednu svoju sliku

Na druženju u “Zlatnom lavu” predsjednica jaskanskog ogranka Matice hrvatske Klementina Škrabe zahvalila je profesoru Fabijaniću na svemu što je učinio za Maticu i “Javor”, a izrazila je nadu da će on i dalje surađivati u programima Matice kao savjetnik, dirigent i saksofonist. I Dragutin Fabijanić i Iva Barač nisu krili zadovoljstvo svojom dosadašnjom suradnjom s Maticom i “Javorom”.
Klementina Škrabe i Dragutin Fabijanić

Druženje je nastavljeno u veselom tonu te je najavilo novu sezonu kulturnih programa za Maticu te proba i nastupa za “Javor”. Uz Predsjedništvo jaskanske Matice te članove “Javora” prisutni su bili i drugi aktivni “matičari” – načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik, “dobri duh Dola” Josip Bakalas, liječnica i autorica knjige “Liječnici jaskanskog kraja” Dunja Čop, predstavnik jaskanske Matice na skorašnjoj Glavnoj skupštini Ivica Brkljačić te svećenici Ivan Bingula i jaskanski grkokatolički župnik Marjan Jeftimov. Prisutni su bili i djelatnici Glazbene škole Jastrebarsko Vlasta Fabijanić i Janko Frkonja sa suprugom.
Potpredsjednik jaskanske Matice Želimir Hrković predaje Ivi Barač cvijeće i poklon

Iva Barač i Dragutin Fabijanić

Za ukusni domjenak pobrinula se Andrijana Vrabac i njezin “Zlatni lav”, dok je za originalno osmišljene torte i dekoracije zaslužna Ivana Horvatić. Fotograf je kao i na brojnim drugim Matičinim akcijama bio Matija Grgas (Mat Photography), a “matičari” i Javoraši nadaju se da je ovo bila samo prva u nizu akcija u novoj kulturnoj sezoni 2021/22.

MH