Trijumf Zvonimira Novosela, Mihael Zmajlović u drugom krugu

Jaska i dalje ostaje uz Zvonimira Novosela koji je na jučerašnjim lokalnim izborima pobijedio u prvom krugu s nešto manje od 52 posto glasova birača. Kandidat za župana Zagrebačke županije, Jaskanac Mihael Zmajlović, ide u drugi krug s nešto više od 29 posto glasova, a njegov protukandidat Stjepan Kožić osvojio je 44,95 posto.

Izbori u Jastrebarskom prošli su očekivano, Zvonimir Novosel kandidat koalicije SDP-a i HSU-a pobijedio je u prvom krugu s 51,92 posto glasova birača. Njegov glavni protukandidat Andrej Krlin (HDZ) osvojio je 27,07 posto, a izborni prag prošao je i Krunoslav Tandarić kandidat HSS-a s 8,59 posto. Kandidati za jaskanskog gradonačelnika Roman Rodić, i Michael Sharp nisu prešli izborni prag. Rodić je osvojio 4,95 a Sharp 4,61 posto. Izborni slogan Zvonimira Novosela i njegove zamjenica Nikoline Ribarić, “Povjerenje koje traje” pokazao se točnim. Koalicija SDP-HSU ima i većinu u Gradskom vijeću s 8 vijećnika, Iako su neki predviđali potop mladog Andreja Krlina, predsjednika jaskanskog HDZ-a, to se ipak nije dogodilo. U Gradskom vijeću HDZ će u ovom mandatu imati 4 vijećnika. I na ovim lokalnim izborima pokazalo se da jaskanski HSS ima svoje tradicionalne birače. Iako su osvojili skoro 10 posto glasova birača to ipak nije bilo dostatno za više od jednog vijećnika koliko će u Vijeću u naredne četiri godine imati i koalicija SK nezavisna lista, Most i Zeleni forum, te Inicijativa građana.


U svojoj prvoj izjavi novi-stari gradonačelnik Zvonimir Novosel, zahvalio se svim biračima koji su izašli na jučerašnje izbore, a posebno onima koji su glasali za njega kao kandidata koalicije SDP-a i HSU-a.
-I dalje ću biti gradonačelnik svih građana našega grada bez razlike kome su dali svoje povjerenje. Sretan sam i zadovoljan što mogu zajedno sa svojom zamjenicom Nikolinom Ribarić nastaviti raditi na svim započetim projektima, ali i onima koje tek planiramo kako bi naša Jaska bila još privlačnija za život svih njenih stanovnika, ali i onih koji će, nadam se, u budućnosti Jasku odabrati za svoj dom. Izuzetno je važno što ću u i dalje imati podršku Gradskog vijeća bez koje bi bilo puno teže ostvariti sve zacrtano, Stoga još jednom zahvaljujem svim ljudima koji su nam dali povjerenje i obećavam da ih nećemo iznevjeriti, rekao nam je sinoć nakon objave rezultata gradonačelnik Zvonimir Novosel.

U Županiji je situacija je drugačija. Kandidat koalicije okupljene oko HDZ-a, Stjepan Kožić osvojio je 44,95 posto glasova, a na drugom mjestu je Mihael Zmajlović, kandidat koalicije SDP-HSS s 29,08 posto. Treće mjesto pripalo je kandidatkinji Fokusa za županicu Zagrebačke županije Ani Bolšec s 11,51 posto, a četvrti po broju osvojenih glasova je kandidat Domovinskog pokreta Domagoj Lovrić s 9,88 posto.
Mihael Zmajlović se ne predaje i s optimizmom ulazi u drugi krug.
-Stanovnici Zagrebačke županije su pokazali da žele novog župana. Žele drugačiju, efikasnu i modernu Županiju. To je i jasan znak da birači ne žele HDZ na vlasti, jer plan s kojim su Kožić i HDZ išli na ove izbore je da on kao poznato ime privuče birače, a odmah nakon toga prepusti vlast zamjenicima iz HDZ-a. To je prevara koju ne smijemo dopustiti!, rekao nam je sinoć Mihael Zmajlović.
Na jučerašnjim lokalnim izborima u našem gradu birani su članovi za Mjesne odbore.
I.K.