Svetom duhu na čast

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom i Župa svetog Nikole biskupa Jastrebarsko u suradnji s Glazbenom školom Jastrebarsko pozivaju Vas na poetsko-glazbeni program “Svetom Duhu na čast” u petak, 17. svibnja 2024. u 20 sati u kapeli Svetog Duha u Jastrebarskom

Program “Svetom Duhu na čast” održat će se četrnaestu godinu zaredom, ususret blagdanu Duhova. Nakon što se posljednje četiri godine program zbog pandemije i potresa morao održavati na otvorenom, ispred Pastoralnog centra jaskanske župe, izuzetno smo sretni i zahvalni što se ove godine “Svetom Duhu na čast” održava na mjestu gdje i započeo i gdje je održan prvih devet godina svojeg postojanja – u kapelu Svetog Duha u centru Jastrebarskog. Taj biser crkvene arhitekture (koji se spominje već sredinom 14. stoljeća) godinama je privlačio velik broj posjetitelja, ljubitelja poezije i glazbe, od kojih su mnogi tada prvi put zakoračili u ovu jaskansku kapelu, a sada je obnovljen nakon znatnih oštećenja koje je pretrpio u potresima 2020. godine.
Kapela Svetog Duha u Jastrebarskom spominje se već 1346. Prebenda je uređena i crkva je obnovljena 1706, a u drugoj polovici 19. stoljeća kapela je preoblikovana i obnovljena u neogotičkom stilu, s novim svodom i zvonikom. Glavni oltar neobaroknih oblika postavljen je 1852, sa slikom Dolaska Duha Svetoga na Mariju i Apostole.
Želja organizatora je programom “Svetom Duhu na čast” skrenuti pozornost na ovu vrijednu crkvu, ali i na ostale sakralne bisere jaskanskog kraja i drevne građevine u centru Jastrebarskog koje treba sačuvati i zaštititi za buduće naraštaje.
Veselimo se što ovim programom zajedno s Vama čuvamo baštinu i tradiciju te promičemo kulturu, glazbu, poeziju i scensku umjetnost.
Ovogodišnji program održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije i Grada Jastrebarskog.

MH