Svečano obilježena pedeseta godišnjica Udruženja obrtnika Jastrebarsko

Jaskanski obrtnici i njihovi mnogobrojni gosti okupili su se u petak, 20. svibnja u sali Rubin na svečanoj sjednici na kojoj su dodijeljena priznanja i zahvalnice dugogodišnjim obrtnicima, suradnicima, partnerima koji su podupirali i unaprijedili rad Udruženja u proteklih 50 godina

Udruženja obrtnika Jastrebarsko danas okuplja oko 630 obrtnika s područja Pisarovine, Klinča Sela, Krašića, Žumberka i grada Jastrebarskog. Prije pedeset godina nekolicina tadašnjih obrtnika od kojih su neki i sudjelovali na svečanoj sjednici odlučila je osnovati Udruženje samostalnih privrednika.

Na tome im je zahvalio sadašnji predsjednik Udruženja Stipe Bučar, jer su, kakao je rekao, još tada shvatili da obrtnici udruživanjem, zajedničkim radom i nastupom mogu pridonijeti boljitku rada svojih obrtnika i olakšati njihovo poslovanje.


-Svi mi koji danas radimo u našem Udruženju, ponosni smo na proteklih 50 godina i slobodno mogu reći da je Udruženje obrtnika Jastrebarsko među aktivnijim Udruženjima u Obrtničkoj komori Zagreb, što pokazuje svojim rezultatima i aktivnostima koje provodimo. Stoga se ovom prilikom zahvaljujem svim onima koji su svojim radom i aktivnošću proteklih godina u tijelima Udruženja pridonijeli razvoju obrtništva. Moram ovom prilikom nešto reći što me posebno tišti zadnjih nekoliko mjeseci. Kada sam se prije 16. godina prihvatio dužnosti predsjednika Udruženja, tada mi je jedan od osnivača, a potom i prvi predsjednik Udruženja i naš počasni član pokojni Ivan Puhar rekao: “Stipe čuvaj ovo Udruženje i vodi brigu o našim obrtnicima”. Shvatio sam to ozbiljno i zajedno sa svojim kolegama radili smo na uređenju doma kao i okupljanju obrtnika oko našeg Udruženja u svim segmentima. No, prošle godine svima nama dolazi prijedlog novog Zakona o obrtu, gdje je predviđeno da se pojedina Udruženja ukidaju ili spajaju u velika, novo osnovana Udruženja, a sva imovina koju su obrtnici godinama stvarali, ne samo doprinosom, nego i vlastitim radom pripala bi novoosnovanom Udruženju. Naravno da to nismo mogli prihvatiti i naš Upravni odbor zauzeo je čvrsti stav, gdje smo rekli da su Udruženja temelj obrtništva, a imovina da pripada sredini gdje se nalazi i onima koji su je stvarali,  a to su svi naši obrtnici. Naše mišljenje dijele mnoga druga Udruženja koja su kao i mi burno reagirala i hvala Bogu Zakon je sada u mirovanju, a nadamo se da će oni koji donose Zakon uvidjeti da su Udruženja temelj svega i da će kao takva ostati i nastaviti sa radom, rekao je među ostalim Stipe Bučar.

Jaskanskim obrtnicima obratili su se i čestitali im na ovom vrijednom jubileju predstavnici Obrtničke komore Zagreb i Hrvatske obrtničke komore, Zagrebačke županije, a posebno emotivan bio je jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel.

-Uz puno sloge i truda jaskanski su obrtnici došli do velike obljetnice, punih pola stoljeća rada i zajedništva. Ništa na svijetu čovjek ne može napraviti sam, no posebne čestitke upućujem Stipi Bučaru, prijatelju svakog obrtnika koji ih svojom energijom okuplja i vodi.  Čestitam Udruženju na prvih 50 godina djelovanja, a uvjeren sam kako će ovi vrijedni ljudi još puno toga dati našoj zajednici i našem gradu. Dragi obrtnici, dragi Stipe, hvala vam na svemu, rekao je u svom govoru Zvonimir Novosel, i uručio Udruženju i njegovom predsjedniku Stipi Bučaru posebno priznanje Grada Jastrebarskog.


Potom su najzaslužnijima i svima koji su na bilo koji način pomogli u radu Udruženja obrtnika Jastrebarsko uručena zaslužena priznanja i zahvalnice.
O povijesti i radu Udruženja u proteklih  50 godina snimljen je i prigodni film koji je prikazan na samom početku svečane sjednice.
Ivica Krčelić