Sve što radim, radim punog srca i s puno ljubavi


Živim svoju obitelj, živim svoj posao, živim kroz volonterstvo i pomaganje drugima i živim za boljitak lokalne zajednice. Sigurna sam da ćemo našu Jasku graditi po mjeri svakog čovjeka, da će Jaska biti gradić u kojem će biti ugodno živjeti i koji će zadovoljiti potrebe svakog svojeg stanovnika, rekla nam je u razgovoru Nikolina Ribarić, zamjenica jaskanskog gradonačelnika.

Životopis Nikoline Ribarić, uvijek nas iznova impresionira. Ova naša Jaskanka koja je prije četiri mjeseca izabrana za zamjenicu gradonačelnika toliko je toga u samo 45 godina života uspjela nanizati i napraviti da bi joj i mnogo stariji kolege itekako mogli zavidjeti. Osnovnu školu završila je u Jastrebarskom, a XV. gimnaziju (MIOC) u Zagrebu gdje je upisala PMF i stekla zvanje profesorice biologije i kemije. Po završetku studija zaposlila se u Srednjoj školi Ambroza Haračića u Malom Lošinju, a nakon toga u OŠ Maria Martinolića, također uLošinju gdje je, kako nam je rekla provela 10 nezaboravnih godina. Ostvarila je brojne uspjehe u odgojno-obrazovnom radu. Posebno valja istaknuti priznanje Župana dobiveno 2008. kada je proglašena najuspješnijim prosvjetnim djelatnikom u Primorsko-goranskoj županiji. Godinu dana ranije postaje autoricom udžbenika i brojnih obrazovnih materijala za učenike i nastavnika iz područja kemije, a 2009. promovirana je u zvanje prof. mentor. U rodni kraj vraća se 2010. i zapošljava u OŠ “Ljubo Babić” u Jastrebarskom, gdje je 2014. promovirana u najviše pedagoško zvanje, prof. savjetnik. Obnaša dužnost predsjednice Društva Naša djeca Jastrebarsko, pročelnica je Puhačkog orkestra DVD-a Domagović, i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga u našem gradu. Od 2016. studentica je doktorskog studija Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu. Protekle tri godine uspješno je vodila Centar za kulturu Jastrebarsko, a u svibnju ove godine izabrana je za zamjenicu gradonačelnika. Uz sve to supruga je i majka troje djece. Kako sve to uspijeva uskladiti rekla nam je u jednoj rečenici: “Često razmišljam o svojim obavezama i dužnostima, a uvijek se kao odgovor nametne jedna riječ – ljubav, i sve što radim, radim punog srca i s puno ljubavi i na sve svoje obaveze ne gledam kao na posao već kao na način života.
Nakon svega našli ste se u političkim vodama. Prošla su četiri mjeseca od izbora pa Vas možemo sada pitati kakvi su dojmovi i kako ste se snašli u novom poslu?
-Sve moje dosadašnje aktivnosti i dužnosti obavljala sam s puno ljubavi i energije. Uvijek sam bila predana svim svojim zadatcima. Uživala sam u radu s djecom i mladima u školi, ali jednako tako i u stvaranju “aktivnijeg” Centra za kulturu u našem gradu. Svaki ostvareni uspjeh poticaj mi je za daljnji rad i veliki vjetar u leđa, a stečena znanja i iskustvo planiram usmjeriti na rad za dobrobit Jaskanki, Jaskanaca i Jaske u cjelini. Sigurna sam da ću biti “kotačić” koji će pomoći Gradonačelniku da zajedno s gradskom upravom ostvari započete, ali i započne brojne nove projekte kojima ćemo unaprijediti Jasku i život u njoj.
U samo tri godine uspjeli ste od Centra za kulturu napraviti jednu dobro organiziranu i uzornu gradsku instituciju. Od 1. listopada naslijedio Vas je Nikola Fabijanić. Jeste li zadovoljni njegovim izborom i može li očekivati Vašu pomoć u budućem radu?
-Nikola Fabijanić je iznimno uspješan glazbenik, pedagog, nositelj velikog broja obrazovnih i kulturnih projekata i sigurno je izvrstan izbor za rukovodeću poziciju u Centru za kulturu. Nadalje, društveno je aktivan, kako u vatrogastvu tako i u nogometu, čime dokazuje svoju svestranost i posvećenost lokalnoj zajednici. Sigurna sam da će s njim na čelu Centar za kulturu realizirati nove kulturne projekte kojima će se Jaska upisati na kulturnu kartu Hrvatske i svijeta.
Kao predsjednica Društva Naša djeca u Jastrebarskom pokrenuli ste također niz projekata za naše najmlađe stanovnike. Najvažniji je svakako onaj posljednji EU projekt “Sa STEM-om raSTEMo”. Jeste li zadovoljni dinamikom njegove provedbe?
-Društvo naša djeca Jastrebarsko udruga je u kojoj sam započela svoje volonterske aktivnosti i gdje sam se istaknula kao dobar organizator i voditelj projekata. Kruna mojeg rada je spomenuti EU projekt kojim će Jaska dobiti brojne obrazovne sadržaje s čijom sam realizacijom i dinamikom iznimno zadovoljna. Sretna sam što smo, iako izvan obrazovnog sustava, uspjeli podići kvalitetu obrazovanja u našem gradu. Izvaninstitucionalni projekti i aktivnosti omogućuju veću fleksibilnost i prilagodljivost svakom pojedincu, a to dokazujemo i ovim projektom.
Predsjednica ste Zajednice kulturno-umjetničkih udruga u našem gradu. Korona je malo sve poremetila pa su i aktivnosti naših KUD-ova zamrle. Vidite li sebe i dalje na čelu Zajednice nakon što ste izabrani za zamjenicu gradonačelnika?
Na mjesto predsjednice Zajednice kulturno-umjetničkih udruge grada Jastrebarsko jednoglasno sam izabrana u siječnju 2019. godine na mandat od četiri godine. U Zajednici imam izvrsnu suradnju sa svim suradnicima, članicama i članovima, a želja mi je završiti započete projekte i dodatno unaprijediti rad Zajednice koju planiram voditi do isteka mandatnog razdoblja.

Majka ste, supruga, veoma aktivna u jaskanskom društvenom i političkom životu, vidjeli smo da još uvijek nastupate s puhačkim orkestrom DVD-a Domagović. Kako sve to uspijevate? Imate li neku posebnu formulu kako si treba organizirati život, ili ste jednostavno osoba s nevjerojatnom količinom životne energije?
-Za ovo pitanje nema jednostavnog i jednoznačnog odgovora. Često razmišljam o svojim obavezama i dužnostima, a uvijek se kao odgovor nametne jedna riječ – ljubav. I da, sve što radim, radim punog srca i s puno ljubavi i na sve svoje obaveze ne gledam kao na posao već kao na način života. Živim svoju obitelj, živim svoj posao, živim kroz volonterstvo i pomaganje drugima i živim za boljitak lokalne zajednice.
I za kraj recite nam kako vidite svoj grad za četiri godine, ili možda bolje da nam kažete kako zamišljate Jasku u budućnosti?
-Ovo je zaista teško pitanje. Ne volim govoriti unaprijed. Sretna sam kada moja djela govore o meni. Teško je predviđati u današnjici koja je turbulentna, nepredvidiva, podložna brojnim promjenama, a budućnost nam je jedno veliko iznenađenje. Činjenica je da se tehnološkim napretkom ubrzao život, a s njim i potreba prilagođavanja novim uvjetima. Ne znamo kako ćemo za 5 ili 10 godina putovati, kako ćemo se hraniti i koje ćemo tehnološke novitete koristiti u životu, ali sam sigurna da ćemo Jasku graditi po mjeri svakog čovjeka, da će Jaska biti gradić u kojem će biti ugodno živjeti i koji će zadovoljiti potrebe svakog svojeg stanovnika. Sigurna sam da će gradonačelnik Zvonimir Novosel, čovjek koji ima znanje, iskustvo, viziju i iznimnu energiju, zajedno sa mnom i mojim stečenim znanjem i iskustvom te mojom životnom i radnom energijom, u ove četiri godine ostvariti brojne projekte te da ćemo graditi Jasku u skladu s potrebama Jaskanaca i društva u cjelini.
Ivica Krčelić