Suradnja u zlatnim godinama

Članovi Udruge umirovljenika Jastrebarsko s radošću su dočekali prijatelje iz Slovenije, članove Društva upokojencev iz Črnomlja 

Sve je krenulo još u 2010. godini provedbom EU projekta Probuđena kulturna baština u kojem su sudjelovale i občina Črnomelj i Metlika, a sve s ciljem oživljavanja kulturnih spona iz prošlosti.
Poznata je, naime, činjenica da je obitelj Erdödy u posjedu imala objekte u Črnomlju, Metlici, Pisarovini, Klinča Selima i Jastrebarskom. Projektni partneri odlučili su se za suradnju s ciljem detaljnog proučavanja povijesnih odnosa, koji nisu poznavale današnje granice i na taj način bolje razumjeti utjecaj obitelji Erdödy i drugih značajnih utjecaja 16. stoljeća.

Goste je srdačno dočekao agilni predsjednik jaskanske Udruge umirovljenika Stipe Bučar koji je za njih pripremio sadržajan program. Nakon obilaska Krašića, obišli su znamenitosti Jastrebarskog, u pratnji turističkog vodiča, Zvjezdane Domladovac. Uključilo je to obilazak perivoja dvorca Erdödy, zgrade „Napoleonove bolnice“, gradskog trga te sakralnih i kulturnih objekata. Potom su se zaputili na Plešivicu kako bi se upoznali s bogatom gastro i eno ponudom Jastrebarskog.

U ime Grada Jastrebarskog pozdravio ih je gradonačelnik Zvonimir Novosel koji je istaknuo kako ga raduje što se iz međusobne suradnje razvilo i prijateljstvo, što je dodatna vrijednost svakog projekta. „Ova je suradnja krenula još prije desetak godina, a rado naglašavam kako je Projekt probuđene kulturne baštine prethodio projektu obnove dvorca Erdödy koji je upravo u tijeku“, istaknuo je gradonačelnik te naglasio kako jedva čeka da svi zajedno zapjevaju i zaplešu u atriju dvorca.

Na gostoprimstvu je zahvalio predsjednik Društva iz Slovenije Štefan Misja, naglasivši važnost ovakvih susreta, osobito za osobe u starijoj životnoj dobi kojima to itekako puno znači.

P.A.