Struka je odlučila: Jastrebarsko ima najljepši park u Hrvatskoj!

U velikom izboru najljepših parkova koje je proveo portal Gradonačelnik.hr, perivoj dvorca Erdödy u Jastrebarskom proglašen je najljepšim parkom u Hrvatskoj, prema ocjeni stručnog žirija

 

Stručni žiri činili su, naime, predstavnici Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata, predsjednik Mario Jukić i potpredsjednica Andrea Knez te Vjeran Stilinović ispred organizatora. Ocjenjivali su, oblikovno rješenje parka, njegovu funkcionalnost, izbor biljnog materijala, održavanje, urbanu opremu i njezino održavanje, kvalitetu i količinu sadržaja u parku te inovacije i nove tehnologije.
Najljepši i najfunkcionalniji park po izboru stručnog žirija je, dakle, Perivoj dvorca Erdödy u Jastrebarskom. Drugi je po izboru žirija Gradski park iz Virovitice, a treći Središnji gradski park iz Bjelovara. Četvrto mjesto po izboru žirija dijele Velika promenada iz Karlovca i  Park sv. Jakova u Opatiji, a peto Perivoj Roberta Visianija iz Šibenika i vinkovački Park na Trgu bana Šoštarića.

Perivoj dvorca Erdödy  u Jastrebarskom nastao je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a nakon dugogodišnje zapuštenosti i neodržavanja, Grad Jastrebarsko prije 10-ak godina  krenuo je s obnovom i uređenjem te je park ponovo zasjao u punom sjaju, kao najljepši perivoj u Hrvatskoj. U projekt obnove uloženo je oko 2,5 milijuna kuna, od čega je Grad Jastrebarsko 80 posto osigurao iz EU fondova, a 20 iz vlastitog proračuna. Ovo zeleno srce Jastrebarskog i omiljeno mjesto svih Jaskanaca zaštićeni je spomenik vrtne arhitekture, s gotovo 40 različitih biljnih vrsta i oko 1.000 primjeraka, a u njegovo održavanje i obnovu kontinuirano se ulaže.

Redovnu brigu o uređenju perivoja vode Ceste Jastrebarsko d.o.o. koje vrše košnju, sadnju i održavanje, a sve u skladu s usvojenim projektima obnove. Uređuju se šetnice, održavaju mostovi, obnavlja urbana oprema. Grad Jastrebarsko u suradnji s Hrvatskim vodama proveo je i radove na uređenju jezera, ali i na potoku Gović u perivoju dvorca, kojima je omogućena dopuna i zatvaranje vodotoka te dopunjavanje nivoa vode u samom jezeru. Time je završena faza odmuljenja te radovi na uređenju same obale i šetnica uz jezero.

Što se, pak, tiče urbane opreme i inovacija, u Perivoju je postavljena prva garaža za električne bicikle u Hrvatskoj, punionica za električna vozila, kao i pametne klupe. Isto tako, ovdje se nalaze i moderna cikloturistička odmorišta. Duž perivoja postavljena je moderna i energetski učinkovita javna rasvjeta, a klupe, koševi za otpad i ostala urbana oprema odgovaraju vizurama parka. Na jugozapadnom dijelu perivoja, uz jezero i glavnu šetnicu, postavljen je moderan paviljon namijenjen druženju i manjim događanjima.
Duž perivoja nalaze se drveni mostići, a posljednji među njima, most Ljube Kraljević otvoren je u 2014. godini. U sklopu perivoja je i dječje igralište namijenjeno najmlađima. Uz perivoj je izgrađeno novo parkiralište sufinancirano europskim sredstvima koje omogućava građanima dovoljno parkirališnih mjesta prilikom posjeta svim sadržajima. Unutar perivoja, osim samog dvorca, nalazi se i zgrada Žitnice koja je obnovljena sredstvima EU, a u planu je i njezina nadogradnja i pretvaranje u muzej pjenušaca i vina te gospodarske zgrade.

DCIM108GOPRO

Najveći ukras perivoja svakako je sam dvorac Erdödy kojem predstoji cjelovita obnova.

P.A.