Stoka sitnog zuba – novi histrionski hit Nine Škrabea


U subotu, 10. srpnja 2021, u sklopu 36. zagrebačkog histrionskog ljeta premijerno je izvedena predstava “Stoka sitnog zuba” autora Nine Škrabea u režiji Zorana Mužića.

“Stoka sitnog zuba” nastavak je izuzetno uspješne Škrabeove suradnje sa Zlatkom Vitezom i Histrionima (46 godina, 18 premijera) te niza velikih opatovinskih uspješnica (“Ljubica”, “Idu svati”, “Muke po Iveku”, “Francekova teta”, “Fine strine s Opatovine”).
Na premijernoj izvedbi čestitke su glumcima, autoru i redatelju između ostalih uputili i legendarna pjevačica Gabi Novak, dramske umjetnice Branka Cvitković i Mia Begović, glasoviti pijanist Branko Bulić, proslavljeni košarkaški trener Mirko Novosel, legendarni vaterpolist Dubravko Šimenc i mnogi drugi.

Zoran Mužić i Nino Škrabe

Autor Nino Škrabe kaže: “Junaci ove predstave su ljudi koji nas okružuju i koje svakodnevno susrećemo, ali ovdje ih nalazimo pod ironijskom, grotesknom i parodijskom lupom. Priča je to o malograđanskoj, prigradskoj hrvatskoj sredini. Pred gledateljima se otkriva galerija zanimljivih karaktera iz gradića Horvatovca, a ruku pod ruku defiliraju vlastodršci i oporbenjaci, pripadnici svih mogućih smjerova šarolike hrvatske političke scene, lokalni osobenjaci i boemi, starosjedioci i dotepenci, europski komesari i nositelji plinskih boca, ljepotice i zvijeri.”

“Stoka sitnog zuba” obiluje neobičnim zapletima i raspletima, ljubavnim spletkama i kriminalnim radnjama, prožimanjem velegrada i malog mjesta, gradskog i seoskog mentaliteta, šokantnim obratima i zamjenama identiteta. Tekst i predstava ne propuštaju nijedan mogući satirički ubod, usmjeren prema aktualnoj hrvatskoj situaciji i svakidašnjim problemima (korupcija, nepotizam, pronevjere, prijevare, netrpeljivost, medijska prepucavanja, lokalni izbori, odnos s Europom, afere svih mogućih boja).

Nino Škrabe i Gabi Novak

Virtuozni, raspjevani komad “Stoka sitnog zuba”, u dva dijela, s 9 glumaca i 11 karaktera, Nino Škrabe, umjetnički voditelj Kazališta Škrabe, majstor dijaloga, jezika i karakterizacije likova, prilagodio je atraktivnoj histrionskoj pozornici na Opatovini. Komad je režirao Zoran Mužić, najizvođeniji histrionski redatelj, pa se po drugi put (nakon “Finih strina”) na Opatovini susreću njihov najizvođeniji redatelj i najizvođeniji pisac, te velikani hrvatskog pučkog glumišta, na čelu s dokazanim histrionskim prvacima, Damirom Lončarom, Davorom Svedružićem, Tomislavom Martićem i Zlatkom Ožboltom te histrionskom “kraljicom” Sanjom Marin. Uz njih, u predstavi nastupaju i Vanda Winter, Ognjen Milovanović, Borna Galinović i Lara Nekić.

Nino Škrabe i Mia Begović

Na dvije pretpremijere, 8. i 9. srpnja, te na premijeri pred prepunim gledalištem Opatovine publika je gromoglasnim pljeskom i salvama smijeha pozdravila sve glumce pa je tako potvrđeno da Histrioni i ovo ljeto imaju veliki hit. Važno je napomenuti da se predstave na Opatovini održavaju u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama, a 36. zagrebačko histrionsko ljeto ima certifikat sigurnog okupljanja pa maske i covid putovnice gledateljima nisu potrebne.
Toplim zagrebačkim ljetnim večerima, pod srebrom mjeseca nad Gričem, razliježe se tako opet srdačni, gromoglasni smijeh, a tako će biti sve do 4. rujna, do kada “Stoka sitnog zuba” igra na Opatovini. Predstava je na rasporedu svaki dan (osim nedjelje i ponedjeljka) u 21 sat (do 14. kolovoza) te od 20 sati (od 17. kolovoza). Ulaznice možete rezervirati preko web-stranice i Facebook stranice Glumačke družine Histrion.
Vidimo se na Opatovini!