Srednjoškolci učili o svojoj ulozi u čuvanju vodnog bogatstva

http://www.jaska.hr/images/content/v_28653.jpg

24.03.2021. Svjetski dan voda i ove je godine obilježen u Jastrebarskom raznim aktivnostima u organizaciji Voda Jastrebarsko i u okviru projekta Naša voda, naša budućnost, usmjerenog na dodatno podizanje kvalitete jaskanske vode

Učenici Srednje škole Jastrebarsko tako su u utorak 23. ožujka posjetili vodospremu Draga Svetojanska, prvi objekt izgrađen u okviru projekta. Ondje su ih pozdravili zamjenici gradonačelnika Grada Jastrebarskog Domagoj Šlat i Stipe Bučar, direktor Voda Jastrebarsko Mario Brnabić te direktor razvoja i tehničke pripreme Voda Jastrebarsko Tomislav Ciban.
„Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Jastrebarsko najveći je infrastrukturni projekt u povijesti grada koji Grad Jastrebarsko od samog početka podržava u želji da sugrađanima osiguramo još čišću i kvalitetniju vodu te zaštitimo prirodu našeg kraja. No, i nakon izgradnje infrastrukture najveći dio odgovornosti za brigu o vodi i okolišu ostaje na svima nama da budućim generacijama ostavimo u nasljeđe čist i predivan kraj u kojem živimo“, poručio je učenicima Domagoj Šlat, zamjenik gradonačelnika Grada Jastrebarskog.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28652.jpg

„Obilježavanje Svjetskog dana voda već je tradicija Voda Jastrebarsko kako bismo naše mlade osvijestili o ulozi koju svatko od nas od najmlađih dana ima u očuvanju vodnog bogatstva. Vjerujemo da im na taj način možemo dodatno pokazati koliko je važno pažljivo postupati s vodom i koliko je malo truda potrebno uložiti u svakodnevnim aktivnostima kako bi svatko od nas dao svoj doprinos“, izjavio je Mario Brnabić, direktor Voda Jastrebarsko.
Srednjoškolci su tijekom posjeta vodospremi imali priliku i razgledali njezinu unutrašnjost, a prisustvovali su i zanimljivom predavanju Marine Hublin, rukovoditeljice Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Ona i njezini kolege demonstrirali su postupak analize zdravstvene ispravnosti vode s pomoću pokretnog laboratorija. Potom su posjetili imanje Repro Eko Farm u Volavju gdje su saznali više o ekološkom uzgoju žitarica i svim blagodatima ekoloških namirnica te obišli pogonski mlin koji energiju vode pretvara u električnu energiju. Tijekom posjeta mogli su i kušati različite pripravke od algi i žitarica te prirodne sokove.

http://www.jaska.hr/images/content/v_28653.jpg

U četvrtak 25. ožujka u Domu kulture Jastrebarsko za srednjoškolce je organizirano i predavanje Marine Hublin o značaju vode za ljudski
organizam, najčešćim izvorima onečišćenja vode te važnosti njezinog očuvanja i zaštite.
Projekt Naša voda, naša budućnost započeo je u listopadu 2017. godine te obuhvaća dogradnju sustava vodoopskrbe, dogradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje otpadnih voda te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupna je vrijednost projekta gotovo 170 milijuna kuna, a čak 72 posto neto iznosa sufinancira se sredstvima Europske unije kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020. Ostatak iznosa financiraju Grad Jastrebarsko i Vode Jastrebarsko d.o.o.

Maja Gradišar Perotić