Sramotan pokušaj Kožića da se sakrije iza zdravstvenih radnika

SAMOBOR, 9.4.2021. – Oštro osuđujemo pokušaj uvlačenja zdravstvenih djelatnika u predizbornu kampanju, što je danas napravljeno po nalogu župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića
Konferenciju za novinare sazvao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman koji je u pozivu medijima napisao da ju organizira „s ciljem zaštite digniteta zdravstvenih djelatnika koji rade svoj posao”.
„Kožić se na ovaj način pokušava sakriti od svoje izravne odgovornosti za loše stanje u zdravstvu Zagrebačke županije na koje upozoravam ja kao protukandidat, ali i drugi gradonačelnici i stanovnici Zagrebačke županije. Pritom nitko ne spominje zdravstvene radnike, već odgovornost i lošu organizaciju“ – komentirao je Mihael Zmajlović i naglasio kako se dignitet zdravstvenih djelatnika najbolje štiti ukoliko im se omogući da rade svoj posao u odgovarajućim uvjetima, uz dovoljan kapacitet osoblja, opreme, radnog vremena te uz materijalnu i organizacijsku podršku. Svega toga u Zagrebačkoj županiji nedostaje, a za loše stanje u zdravstvenom sustavu krivi su nemar i nebriga koju Kožić provodi već 20 godina. „Ravnatelj Doma zdravlja je ustvrdio kako imamo najbolji zdravstveni sustav na svijetu, a onda odmah rečenicu nakon toga da Zagrebačka županija ne može osigurati dovoljan broj zdravstvenih djelatnika, unatoč tome što im nudi dodatne povlastice poput subvencije stambenih kredita, subvencija vrtića i službeni automobil na raspolaganju 24 sata. Kakve povlastice nudi postojećim zdravstvenim radnicima, osim što se skrivaju iza njih?“ – upitao je Mihael Zmajlović.
Stanovnici Zagrebačke županije za većinu pregleda i dalje moraju u Zagreb, zbog toga što u domovima zdravlja na području županije nedostaje zdravstvenih djelatnika. U 20 godina nije izrađen niti jedan dom zdravlja, riješena je tek energetska obnova na tri objekta uz vanjsko sufinanciranje, a upitno je kako će se sanirati šteta od potresa na županijskim zdravstvenim objektima koja je procijenjena na 13,3 milijuna kuna. U gradu Sveta Nedelja koji ima 18.000 stanovnika nema Doma zdravlja, a nema niti Hitne pomoći. Nesretni slučaj iz Zaprešića otprije par godine razotkrio je velike probleme u sustavu hitne službe Zagrebačke županije, ali umjesto da novac ulože u sufinanciranje timova hitne službe za gradove i općine, župan Kožić se radije odlučio za kupovinu skupe privatne kuće u Velikoj Gorici za 1.7 milijuna kuna, u kojoj su sada smješteni ravnatelj hitne i njegovo administrativno osoblje.
Nedostaje i uređaja pa tako primjerice stanovnici Svetog Ivana Zeline nemaju rendgen. S druge strane u Jastrebarskom postoji uređaj, ali nema djelatnika pa se nalazi moraju slati u Samobor i čekati tjedan dana. U brojnim gradovima nedostaje pedijatar ili ginekolog. Stvari su krajnje ozbiljne u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri, u kojoj je smješteno stotinjak teško bolesne djece, a zgrada je teško je stradala od potresa i ima žutu naljepnicu.
Stanovnici Zagrebačke županije ogorčeni su zbog lista i dinamike cijepljenja i s pravom se žale, jer se po društvenim mrežama pročelnici i županovi najbliži suradnici hvale kako su primili cjepivo. Velika afera nastala je i s 250 cjepiva koja su podijeljena djelatnicima zračne luke, koja je privatna tvrtka. Oni su cijepljeni suprotno nacionalnom programu cijepljenja i unatoč činjenici da poslove sigurnosti i pregleda putnika ne obavljaju djelatnici zračne luke već policija i zaštitarske tvrtke.
SDP ZŽ