Spajanje vodovoda “na čekanju”


Ustavni sud pokrenuo je postupak za ocjenom ustavnosti i privremeno obustavio Vladinu Uredbu o uslužnim područjima prema kojoj se treba spojiti velik broj lokalnih isporučitelja vodnih usluga

Time je privremeno obustavljeno izvršenje svih akata i radnji koje se poduzimaju temeljem te Uredbe. Ističu da su prihvatili da razlozi zbog kojih su predlagatelji predložili pokretanje postupka “otvaraju pitanje formalne suglasnosti s Ustavom i zakonom”, ali i “pitanje kriterija prema kojima su uspostavljena uslužna područja i određene njihove granice te kriterija kojima su određena društva preuzimatelji”.
Podneseno je više prijedloga za ocjenu ustavnosti navedene Uredbe i zakona kojima se ona regulira, a među njima i onaj koji je zajedno s još 15 gradova i općina iz cijele Hrvatske podnio Grad Jastrebarsko.
Taj je prijedlog još uvijek na razmatranju na Ustavnom sudu, a uz Jastrebarsko, potpisali su ga i gradovi Cres, Mali Lošinj, Donja Stubica, Hvar, Stari Grad, Krapina, Križevci, Ogulin, Pregrada, Slatina, Sveta Nedelja, Valpovo i Samobor te općine Sućuraj i Jelsa. Nakon podnošenja prijedloga, javljaju se i drugi gradovi koji se žele uključiti u ovu inicijativu.
Naime, naglasivši kako je voda interes građana, a ne politike, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel odlučio je u svrhu zaštite ustavom zajamčenih prava pokrenuti postupak za ocjenu suglasnosti spornih odredaba Zakona o vodnim uslugama s Ustavom te predložiti da se osporavane odredbe Zakona ukinu ili ponište.
Na sastanku održanom 25. veljače u Jastrebarskom, zatražio je podršku kolega načelnika i gradonačelnika, a velik odaziv čelnika jedinica lokalne samouprave, neovisno o političkim opcijama kojima pripadaju, potvrđuje kako je pitanje vodoopskrbe za građane iznimno važno.

-Želimo voditi konstruktivnu, opravdanu i utemeljenu borbu za prava svojih građana koja su narušena donošenjem politički obojene Uredbe o uslužnim područjima. Treba istaknuti kako je Vlada već donijela navedenu Uredbu i kako je ovaj Zakon već na snazi, iako se protiv nepravde borimo već nekoliko godina na legitiman i zakonit način. Stoga je cilj naše inicijative ispraviti je, barem u najvažnijim točkama, ističe Novosel.
Podsjetimo, s prvim danima ove godine na snagu je stupila Vladina Uredba o uslužnim područjima kojom se na području cijele Hrvatske uspostavljaju tzv. uslužna područja. Konkretno, umjesto dosadašnjih 190 isporučitelja vodnih usluga, uspostavit će se 41 uslužno područje s jednim isporučiteljem, odnosno skoro 5 puta manje.
I dok su jaskanski gradski vijećnici na prošloj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno podržali gradonačelnikov prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom pojedinih odredaba Zakona o vodnim uslugama, postavlja se pitanje je li za donošenje odluke o pripajanju potrebna prethodna suglasnost Gradskog vijeća, odnosno na koji način bi gradonačelnik trebao postupiti ukoliko mu Gradsko vijeće odbije dati suglasnost.
Sva su ta pitanja postavljena nadležnim ministarstvima čiji se odgovori čekaju. Čeka se i odgovor na pitanje što će biti s cijenom vode, slijedom Vladine metodologije kojom će se regulirati način izračuna cijene vode pa na ovo, za građane možda i najvažnije pitanje, odgovor tek čekamo.
Spomenimo i kako privremena obustava radnji koju je naložio Ustavni sud ne prejudicira konačnu ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom osporenih članaka uredbe i uredbe u cjelini.
P.A.