Sjećanje na velikog političara i velikog Jaskanca

Dan dr. Vladka Mačeka, istaknutog Jaskanca rođenog prije 143 godine (20. srpnja 1879.) obilježen je svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Jastrebarskog

Predavanje “Vladko Maček i Drugi svjetski rat” održao je povjesničar Hrvoje Petrić, a potom je paljenjem svijeća i polaganjem vijenca odana počast ovom velikanu.


-Danas, 58 godina nakon njegove smrti, nažalost možemo reći da još uvijek vrijede neke od briga koje je Maček imao. Nalazimo se u vremenima napetosti u Europi kakve već neko vrijeme nismo vidjeli. Događaju se stvari na koje nismo navikli, a promjene su svakodnevne. Nismo pošteđeni jer smo mali i daleko, a koliko god da smo mali ili daleko – i dalje smo dio europske priče i ona utječe na nas. Dobra je to prilika da se sami podsjetimo Mačekovih ideala demokracije i politike pacifizma. Odlična je ovo prilika poželjeti da se i oni “veliki” sjete tih Mačekovih ideja. Zato moramo kao građani svijeta i Hrvatske njegovati uspomenu na Mačeka, istaknuo je u svom govoru predsjednik jaskanskog Gradskog vijeća Leon Bastašić.
Dodao je i kako tu uspomenu moramo njegovati kao Jaskanci, a upravo obnovom dvorca Erdödy pokazujemo kako nam je stalo do kulturne baštine jer ne dopuštamo da se kamen star 500 godina pretvori u prah.


Predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović istaknula je u svom obraćanju kako je Mačeku Hrvatska bila na prvom mjestu, ali ne samo formom, nego sadržajem. “Bio je pacifist, mirotvorac i apsolutni protivnik bilo kakvog totalitarnog režima”, dodala je Martina Glasnović.


U predavanju dr.sc. Hrvoja Petrića, ujedno i potpredsjednika Hrvatske seljačke stranke kojoj je Maček srcem i dušom pripadao, moglo se čuti više o njegovoj politici za vrijeme Drugog svjetskog rata zbog koje je, na kraju, i politički progonjen.

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenca Mačeku su počast odali i jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel, gradski vijećnici te članovi Hrvatske seljačke stranke, a potom je njemu u sjećanje održana i sveta misa koju je predvodio vlč. Filip Marić.


Pjesmom su ovu svečanost uveličali članovi pjevačkog društva “Antun Radić”iz Okića, koji su izveli prigodne skladbe Okićki grb i Seljački život.

P.A.